1. Čeprav misliš, da je prelepa Italija rodna hiša testenin, temu ni tako.
Po poreklu so iz Kitajske ali Grčije. Ljubiteljem testenin je pri srcu mit, da je testenine v Italijo prinesel Marco Polo, znani beneški trgovec in raziskovalec, ko se je v 12. stoletju proti domu vračal s Kitajske. Pripomočke za izdelavo testenin so kasneje našli v južni Italiji in ta dežela tudi velja za kraljico testenin, saj so Italijani tekom stoletij razvili številne oblike in tehnike za njihovo izdelovanje. In zares, njihova ljubezen do testenin je neizmerna. Na straneh zgodovine piše, da testenin sprva niso jedli z rdečo paradižnikovo omako. Za to obstaja preprosta razlaga: v tem času Evropa paradižnikov še ni poznala, šele nekaj stoletij kasneje so jih prinesli iz Mehike. Vendar so kmalu po tem, ko so paradižnik prvič prinesli v Evropo, testenine z rdečo paradižnikovo omako postale zmagovita kombinacija. Le še vprašanje časa je bilo, kdaj bodo špageti po bolonjsko povsem prevzeli in navdušili brbončice.

2. Koliko vrst testenin obstaja na svetu? 5? 10? 25? Ali morda 600?
Pravilni odgovor je: na svetu obstaja več kot 600 različnih vrst testenin. Naj naštejemo le nekaj izmed njih: bucatini, penne , scialatelli, tagliatelle, mafalda, ghocchi, spaghetti, rigatoni, tortellini, farfalle, pici, ravioli, fusilli. Ali ti ta imena na odzvanjajo kot iskrivi italijanski jezik? Zato naj ti zaupamo še eno skrivnost: v italijanščini imajo nekatera imena testenin malce smešna imena. Špageti pomenijo vrvice, farfalle so metuljčki, orechiette so ušesca in ravioli repa.

3. Kako pravilno jesti testenine?
Moda te preseneti, vendar Italijani testenin ne jedo z žlico in vilicami. To je ameriška navada. V Italiji ne komplicirajo tako zelo, uporabljajo zgolj vilice in kolikor uspejo naložiti nanje, ponesejo v usta in nato sledi le še uživanje v popolnem okusu testenin.

4. Kako radi imamo testenine?
Povprečni Italijan poje približno 26 kilogramov testenin na leto. Če malo preračunamo, to pomeni, da na leto poje 600 milijonov kilometrov špagetov, kar bi zadostovalo, da pride okrog zemlje 15.000 krat. Na drugem in tretjem mestu po porabi testenin sta Venezuela in Tunizija. Zanimivo je, da so najljubše testenine Američanov špageti, penne in rattan.

5. Ali smo srečnejši, če jemo testenine?
Ne samo, da so testenine izvrstnega okusa, naredijo nas tudi bolj srečne. Razlog je povsem preprost ogljikovi hidrati, ki jih vsebujejo testenine, pomagajo našemu telesu proizvajati serotonin, nevtrotransmiter, ki je odgovoren za občutek sreče.

6. Najbrž veš, da se k različnim vrstam testenin prilegajo različne omake.
Zmotno je mišljenje, da se ena omaka poda k vsem testeninam. Stvar je taka, k dolgim in ploščatim testeninam se prilegajo kremaste omake. Paradižnikova omaka pa ljubi kratke, cevaste in zavite makarončke.

7. Raznovrstnost testenin Testenine si lahko privoščijo vsi, tudi tisti z bolj plitvim žepom.
Okusen krožnik testenin si lahko kadar koli pripraviš v svoji majhni kuhinji, dodaš priljubljeno omako in obrok vreden kraljev je na mizi. Sestavine za okusne testenine so enostavne in vedno pri roki.

8. Kaj sploh pomeni italijansko ime pasta?
Beseda pasta izvira iz latinščine in pomeni testo. Vse do osemnajstega stoletja so testo za pice ročno mesili. Potem so izumili aparat, ki je poskušal posnemati gibanje rok, ki gnetejo testo.

9. Posušene testenine so naši predniki vzeli s sabo na pot, ko so se odpravili na odkrivanje sveta.
Če govorimo o dolgih karavanah, ki so potovale skozi puščave ali pa na dolgih poteh po kopnem ali vodi, v vsakem primeru so bile testenine bogat vir kalorij in hranil. Naši predniki raziskovalci so jih radi jemali s sabo, ker se med dolgimi potovanji niso lomile ali pokvarile, njihove želodce pa so izdatno napolnile in jim dajale energijo za nadaljevanje potovanja.

10. Testenine in nato omaka, ali morda obratno?
Mogoče se kdaj sprašuješ, kakšen je vrstni red. Prvo pravilo, testenine dodaj v omako. Testenine niso namenjene, da jih polivamo z omako. Drugo pravilo, če želiš neznansko okusne testenine, upoštevaj, da se kuhajo še potem, ko jih že vzameš iz vode, se pravi potem, ko jih dodaš v omako. Torej, sedaj je jasno, zakaj morajo biti skuhane al dente., po naše »na zob«.

In če ti je po vsem povedanem zadišal krožnik testenin, ti Maggi Ideja za… ponuja vse sestavine, ki jih že poznaš. Ni treba v restavracijo, kar doma si lahko pripraviš pikantne penne, špagete carbonara, špagete po milansko ali bolonjsko. Preseneti svoje najdražje z okusno in hitro pripravljeno jedjo. Dober tek!