Smo v nenehnem gibanju; jemo med tekanjem sem in tja, jemo, kar imamo pri roki, in komaj najdemo čas za dihanje. Želite si bolj zdrav način življenja in želite spremeniti način prehrane. To je lažje, kot si mislite. Težje je te navade tudi ohranjati.

V vsakdanjik postopoma uvajajte bolj zdrave navade in kmalu boste videli pozitivne učinke, sčasoma pa bodo ti postali nekaj običajnega. Leta niso ovira za spremembe. V kateri koli starosti lahko uvedemo majhne spremembe, ki nam bodo izboljšale življenje.

Pomen dobre prebave

Obstaja veliko vidikov prehranjevanja, ki spodbujajo pravilno prehrano. Te prakse niso posebej povezane s tem, kaj jeste, temveč kako jeste, da lahko čim bolj izkoristite bogastvo hrane. Tu je osem korakov do bolj uravnoteženega življenja:

1. Na stolu morate sedeti vzravnano. Izogibajte se stvarem, ki ustvarjajo pritisk na področje trebuha.
2. Hrano čim bolj prežvečite. Preden jo pogoltnete, bi jo morali prežvečiti 20- do 40-krat.
3. Za večerjo si pripravite lahke obroke. Idealno bi bilo, da zadnji obrok pojeste vsaj 2 uri pred spanjem.
4. Dan začnite z okusnim zajtrkom, ki vključuje mlečne izdelke, žitarice in sadje.
5. Ne ukvarjajte se z intenzivnimi dejavnostmi takoj po jedi.
6. Dovolj se hidrirajte in čez dan zaužijte dovolj vode in tekočine ter ne čakajte na občutek žeje.
7. Jejte v sproščenem okolju in zavedajte se, da jeste. Če jeste pred TV-ekranom in ne za mizo, boste najverjetneje pojedli več.
8. Naučite se poslušati svoje telo, kadar vam sporoča, da je dovolj ali da je hrana pretežka. Če ga ne boste poslušali, vam sčasoma ne bo več pošiljalo signalov in jedli boste prekomerno.

Imate veliko dela, lovijo vas roki in nimate časa jesti. Zaradi pomanjkanja časa se odločite za kosilo v mestu. Včasih si s sabo prinesete doma pripravljeno hrano. Ne glede na to, kaj jeste, v restavraciji ali domačo hrano, upoštevajte zdrave rešitve.

Če nosite svojo hrano

Uravnotežena prehrana
Kompletna in uravnotežena prehrana mora vsebovati tri glavne skupine živil:
- surovo ali kuhano zelenjavo (kolikor jo želite)
- hrano, bogato z ogljikovimi hidrati (testenine, riž, krompir, kruh) od 25–30 % skupne količine hrane
- hrano, bogato z beljakovinami (meso, ribe, jajca) od 20–25 % skupne količine hrane

Shranjevanje
Najmanj 4 ure pretečejo od trenutka, ko hrano pripravite, pa do takrat, ko jo pojeste. Če v tem času nimate možnosti postaviti plastične posode s hrano v hladilnik, se izogibajte jajcem, mesu, sveži ali kuhani ribi. Da bi zagotovili potrebne beljakovine, v teh primerih raje izberite: kuhano šunko, puranje meso, konzervirano tuno, dimljeni losos ali rakove palčke.

Triki
- Solate s testeninami/rižem/zelenjavo, so odlična možnost
- Posodo s kuhanim rižem/testeninami hranite v hladilniku in že začinite, če želite prihraniti čas
- Uporabite ostanke večerje za naslednji dan
- Spreminjajte obroke, da ne postane monotono

Če greste v restavracijo
Navajate se, da vedno pogosteje jeste v mestu. To pa ne pomeni, da morate jesti nezdravo. Izberite uravnotežene menije z juho ali solato, in najpomembnejše – bodite pozorni na velikost obrokov. Lahko povabite prijatelja, da si razdelita velik obrok.

Raznolikost
To je ključ do zdravega življenja. Izkoristite dejstvo, da jeste v restavraciji, da takšne hrane običajno ne pripravljate doma, bodisi zaradi pomanjkanja časa ali ker ni všeč kateremu od družinskih članov.

Triki
- Izberite juho ali solato za prvo jed, jed z beljakovinami pa za drugo. Na primer: zelenjavna juha + leča z rižem ali kuhana zelenjava + pečen krompirček
- Za sladico izbirajte med sadjem ali manj mastnim jogurtom
- Sredi dopoldneva si privoščite malico, da ne bi bili že opoldne preveč lačni
- Če ste pri kosilu navajeni piti, je najboljša izbira voda

Ali jeste petkrat na dan? Je vaša prehrana uravnotežena?