Ne glede na vrsto testenin, ki jih kupiš, je zelo verjetno, da bo na paketu napisan priporočeni čas kuhanja, toda to seveda ne pomeni, da se moraš tega priporočila držati kot pijanec plota, čisto v redu je, če čas kuhanja prilagodiš svojemu kuharskemu občutku. Če slediš spodnjim korakom, bo testenine vsakič popolne.

Torej, kako skuhati popolne testenine? Čeprav je testenine sorazmerno lahko pripraviti in jih štejemo za običajno jed, jih lahko, če se posvetiš detajlom, spremeniš iz navadne jedi za vsak dan, v jed, ki je posebna in izjemna in s katero lahko postrežeš tudi ob praznovanjih in posebnih priložnostih.

1. Prvo pravilo je, da moraš izbrati pravilno vrsto testenin za določeno vrsto omake. To je res pomembno. Špagete, na primer, lahko uporabiš za omake s kislo smetano ali penne za popečene testenine z zelenjavo ali mesom.

2. Naslednje pravilo je, da izbereš dovolj veliko posodo in dovolj vode. Testenine morajo imeti dovolj prostora za kuhanje, sicer bodo neenakomerno skuhane.

3. Sol lahko dodaš po tem, ko testenine zavrejo – vendar so glede tega mnenja deljena, zato morda v tem primeru poslušaj svoj instinkt ali pa malo eksperimentiraj, enkrat dodaj sol prej, drugič kasneje. Tisti način, ki ti bo bolj všeč, lahko uporabljaš v bodoče, morda pa sploh ne opaziš nobene razlike.
4. Vendar pa je zelo pomembno, da dodaš testenine v vrelo vodo. Na tem mestu ni nobenega dvoma, eksperimentiranje odpade!

5. Brbotajočih testenin ne pusti brez nadzora. Ostani nekje blizu štedilnika, saj jih je treba od časa do časa premešati, vendar ne prepogosto!

6. Trdoto testenin preveri kakšni 2 minuti pred potekom časa, napisanega na embalaži. Če so testenine na zunanji strani ob ugrizu mehke, znotraj pa trde, so že dovolj skuhane, so al dente in ven iz lonca z njimi!
7. Testenin ne odcedi do konca. Kakšno skodelico vode, v kateri so se kuhale, zadrži in jo dodaj omaki, ki bo zato lepše strukture, saj za zgoščevanje ne bo treba uporabiti drugih sestavin.
8. Testenine zamešaj v omako in to je to.
Dober tek!