Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Brokolijeva kremna juha
Kremna brokolijeva juha z malo ogljikovih hidratov je okusna, hranljiva in zelo enostavna za kuhanje. Vse, kar moraš storiti, je, da skuhaš brokoli in malo čebule, začiniš s soljo, poprom ter olivnim oljem. Vse sestavine daš v mešalnik z malo vode, v kateri se je kuhala zelenjava, dodaš kislo smetano in nariban parmezan. O, temu se pa lahko reče…. juha!

Pečen brokoli s česnom
Še bolj enostavno je, če brokoli spečeš z malo česna. Brokoli narežeš na manjše koščke, ga razporediš po pekaču, potreseš s posušenim česnom, soljo, poprom in olivnim oljem. Vse skupaj postaviš v pečico in po petnajstih minutah že lahko ješ. Ta jed je enako okusna tudi hladna.

Testenine z brokolijem
O, kako okusna jed je to, njena priprava pa izjemno enostavna. Potrebuješ:
olivno olje, česen, brokoli, testenine po izbiri, parmezan
V ponev vlij malo olja, dodaj česen in brokoli in počakaj, da se malo zmehčata. Nato povrh stresi kuhane testenine in nad ognjem vse skupaj mešaj nekaj minut. Ob koncu povrhu izdatno potresi z nastrganim parmezanom in uživaj v čudovitem obroku, bodisi doma ali v službi.

Pečen brokoli s parmezanom
Pečena zelenjava je lahko še bolj okusna od pečenega mesa. Zmešaj:
zelo na drobno narezan brokoli, krušne drobtine, na drobno narezano čebulo, sir cheddar, sol, poper in peteršilj.
Oblikuj v kroglice in jih peci v pečici od 18-24 minut. Nadvse preprosto, zares!

Mafini iz brokolija
Poglej, kako lahko brokoli postane predjed, ali pa celo glavna jed. Vse, kar potrebuješ, je model za mafine, na drobne koščke narezan brokoli, jajce, mleko, sol in poper. Vse skupaj zamešaj in maso nadevaj v vdolbinice pekača ter peci 20 minut. Postrežeš lahko s katero od tvojih najljubših omak.

Solata iz brokolija po ameriško
To je zelo sveža solata, ki jo veliko Američanov naravnost obožuje, ti pa jo lahko pripraviš, kadar si zaželiš nekaj svežega in na hitro pripravljenega. Pripravljena je zares hitro:
brokoli narežeš na tako velike koščke, kot se ti zdi primerno, dodaš olupljeno jabolko, sir cheddar, narezano čebulo, majonezo z manj maščobe, sol in poper.
Za bolj prefinjen okus lahko dodaš še nekaj jagod grozdja.

Brokoli s sirom
V ponvi zmešaj jajce z dušenim brokolijem, dodaj stopljeno maslo, malce majoneze, čebulo, nariban sir cheddar in nariban parmezan. Posoli in popopraj ter vse skupaj postavi v pečico za 30 minut. Ko bo zmes postala na vrhu lepo zlato-rjavo zapečena, je okusen obrok pripravljen.

Pesto iz brokolija
Slasten nadomestek za klasični pesto iz bazilike. Morda te bo presenetilo, a resnično hitro je pripravljen. Vse, kar moraš narediti, je da v mešalniku zmešaš dušen brokoli in nariban parmezan, male peteršilja, česna, olivnega olja, sol in poper. V hipu bo pesto pripravljen, lahko ga namažeš na kruh ali pa uporabiš kot omako za testenine.

Pečen krompir z brokolijem in sirom
Odlična izbira za večerjo po naročilu, a la carte, s katero lahko razveseliš še tako zahtevne družinske člane. In kako to narediš?
Operi nekaj krompirjev, jih izdolbi, namaži z oljem in postavi v pečico, kjer naj se pečejo 50 minut. Medtem v ponvi zmehčaj malo masla, dodaj česen, čebulo, moko in mešaj 1 minuto. Pomembno je, da ves čas mešaš. Nato dodaš mleko sol in poper in pustiš, da zavre. To se bo zgodilo po približno 2 minutah. Zatem dodaš sir cheddar in mešaš, dokler se ne stopi. Šele sedaj je čas, da dodaš brokoli. Tako pripravljeno zmes nadevaj v krompirje in postrezi, dokler je toplo.

Quiche z brokolijem
Jed, ki je na prvi pogled zapletena, vsebuje le 6 sestavin in je pripravljena le v 50 minutah. Postopek je naslednji:
Običajno masleno testo za quiche položiš v okrogel pekač in pečeš 9 minut. Popraži čebulo, dodaj brokoli in sir cheddar, soli in popraj ter razprostri po testu. V pečici peci 35-40 minut in izdaten obrok je pripravljen. Hitreje, kot se ti je zdelo, a ne?
Prikazali smo le nekaj možnosti, kako lahko vključiš brokoli na svoj jedilnik. Seveda jih je mnogo več, nešteto je možnosti, kako pripraviti to okusno zelenjavo, ki je izjemno bogata s hranili. Malo lahko tudi eksperimentiraš po svoje, pomembno je le, da v kuhanju uživaš!