Barvna paleta buč zajema vse od svetlo zelenih odtenkov do svetlo rumenih, uživamo pa jih lahko kuhane ali surove. Buča je užitna v velikosti nekje do 20 cm, večje več niso najbolj primerne za pripravo jedi. Ena od prednosti te rastline je, da nam v kuhinji lahko nadomesti druga jedila, bogata z ogljikovimi hidrati in maščobami.

Koristi buč
Pospešuje prebavo
Buče so dober vir vlaknin, ki prispevajo k dobri prebavi. K temu pripomore tudi visoka vsebnost vode.

Preprečuje dehidracijo
Bučo sestavlja več kot 95 % vode, vsebuje pa tudi veliko elektrolitov. Oboje pripomore k dobri prebavi in blagodejno vpliva na lep videz kože.

Uravnava raven holesterola
Visoka vsebnost vlaknin ter vitamina A in C uravnavajo raven holesterola v krvi.

Bogat vir antioksidantov
Antioksidanti so snovi, ki ohranjajo zdravje celic v naših telesih. Največ jih najdemo v lupini buč, zato ti priporočamo, da v kuhinji uporabiš prav vse dele te rastline.

Kako pripraviti buče?
Pečene rezine buče
Rezine buče razporedi na pekač in jih prelij z naslednjo mešanico: beljak jajca, nekaj mleka, pest nastrganega parmezana in pest krušnih drobtin ter začimb po okusu. Počakaj 25 – 30 minut in odlična priloga polna vitaminov, ki bo všeč celo tvojim otrokom bo pripravljena.

Bučne »testenine«
Če želiš zmanjšati količino zaužitih ogljikovih hidratov, poskusi bučne testenine. S pomočjo strgala za trakove julienne nastrgaj meso buče in si pripravi trakove, ki jih pripraviš kot špagete. Popraži jih na olivnem olju z malo česna 5 – 7 minut, da ostanejo al dente in jih postrezi s svojo najljubšo omako.

Solata iz svežih buč
V posodi zmešaj tanke rezine buče, nekaj listov mete, koper, mlade čebule in sira feta. Dodaj sok limone, olivno olje, sol in poper in enostavna ter izvrstna solata je pripravljena!