Dišavnice so sprva uporabljali le za pripravo jedi, sčasoma pa so se uveljavile tudi v medicini, saj imajo poleg prijetnega vonja tudi številne zdravilne učinkovine, na primer izboljšujejo prebavo in cirkulacijo krvi. Izrazit vonj dišavnicam dajejo olja, ki se nahajajo bodisi v listih ali steblu. Ni presenetljivo, da jih zaradi dišečih olj uporabljajo tudi v aromaterapiji ali za izdelovanje parfumov. V kuhinji lahko uporabljaš sveže ali posušene. Čeprav imajo sveže dišavnice močnejšo aromo, lahko enak okus dobiš tudi, če dodaš posušene, običajno za enak rezultat le malo povečaš količino. Dišavnice zlahka gojiš tudi doma tudi če nimaš vrata, saj si lahko kar na okenski polici ali balkonu ustvariš dišeči zeliščni raj. Dišavnice so zares nezahtevne, uspevale bodo tako v starih odsluženih konzervah ali čisto pravih vrtnih lončkih.
Med najbolj znane in priljubljene dišavnice spadajo:

Peteršilj
Čeprav je peteršilj največkrat uporabljen za dekoracijo jedi (kot je na primer humus ali juhe), ga lahko kot sestavino uporabiš v solatah, z njim lahko nadomestiš liste zelja ali solate. Ko pride sezona pečenja na žaru, lahko pripraviš mešanico olivnega olja, soka limone, ki ji dodaš peteršilj in začimbe Taka omaka bo lepo zaokrožila okus pečenega mesa.

Bazilika
Najbolj se bazilika ujame s paradižnikom, mocarelo in balzamičnim kisom. To solato vsi poznajo in jo naravnost obožujejo. Nepogrešljiva je v omaki pesto, ki jo uporabiš za testenine.

Koper
Koper ima izrazito močan okus in je odličen v kombinaciji s številnimi jedmi, ki vsebujejo krompir ali kislo smetano.

Origano
Origano je aromatična začimba, ki jo uporabiš pri pripravi morske hrane ali paradižnikove omake.

Meta
Meta je eno najbolj vsestranskih aromatičnih zelišč, saj jo lahko uporabljaš za začinjanje slanih jedi in tudi sladic. Čeprav je odlična izbira za jagnjetino, se pogosteje uporablja za okrasitev sladic ali kot dodatek k osvežilni limonadi.

Rožmarin
Rožmarin se najpogosteje uporablja kot priloga k pečnemu krompirju in ovčetini.