Lisičke
Lisičke so ene najbolj okusnih gob. Odlikujejo se s sadno aromo in so bogate z vitaminom C in D. Nekateri jih imenujejo tudi rumeni čudež gozdov. Imajo čvrsto strukturo zato lahko z njimi nadomestiš meso. Surovih lisičk ni primerno uživati. Lisičke z jajci so nedvomno najbolj priljubljen recept. Manj znano je, da lahko lisičke pripraviš s česnom , kot dodatek k rižoti, testeninam ali zelenjavnim juham.
Šampinjoni
Nedvomno najbolj poznane in široko uporabljene gobe. Priljubljene so, ker nimajo veliko kalorij in maščob. Znanstveniki so ugotovili, da imajo šampinjoni štirikrat več antioksidantov kot piščančja jetra. Šampinjoni so super živilo, uporabljamo jih s testeninami, iz njih delamo pite, jih nadevamo, pečemo na žaru, ali pa jih damo v juho.
Bukov ostrigar
Bukovi ostrigarji so ene najbolj vsestransko uporabnih gob na svetu. Izjemno priljubljene so tudi zaradi dejstva, da jih je lahko gojiti. Imajo zelo nežen okus, pojavljajo se v različnih barvnih različicah, od sive do roza ter od vijolične do rumene. Lahko jih pražiš s česnom in čebulo, pripraviš v voku, dodaš pitam, testeninam ali juham in navsezadnje jih lahko tudi ocvreš.
Kukmaki
Kukmaki so znani po tem, da krepijo imunski sistem in zmanjšujejo tveganje za pojav raka, odpravljajo zaprtje in pomagajo pri izgubi teže. Lahko jih kuhaš, pečeš ali nadevaš s sirom ali zelenjavo. Izvrstni so za pripravo testenin, kot nadomestek mesa v burgerjih, kot prigrizek na brusketah, pitah, kremnih juhah, solatah, omakah, prilogah k mesu.

Šitake
Šitake gobe so zares edinstvene. V primerjavi z ostalimi vrstami gob in zelenjave imajo veliko vitaminov, mineralov, antioksidantov in hranil. Čeravno jih večinoma gojijo v Aziji in so tam tudi najbolj priljubljene, si pot na krožnike vtirajo tudi na ostalih kontinentih. Izvrstno se prilegajo h kozjemu siru in špargljem. Lahko jih dodaš v solato, katere glavna sestavina je kvinoja, dodaš k jedem iz riža, k testeninam, ali pa jih pripraviš po azijsko z riževimi rezanci.
Rjavi šampinjoni
Rjave šampinjone zelo pogosto najdeš v trgovinah in na tržnicah, imajo čvrsto teksturo in boljši okus kot beli šampinjoni. Ker imajo visoko vsebnost vlaknin, beljakovin in vitamina B, so rjavi šampinjoni uvrščeni med super živila. Ščitijo zdravje srca in ožilja, zdravijo in preprečujejo utrujenost. Lahko jih dodaš v omlete, nadevaš, iz njih pripraviš kremne juhe, uporabiš v testeninah, jih ocvreš, dodaš k rižu, potreseš po pici ali jih ješ kislo smetano.

Čeprav so videti kot navadna zelenjava, prinaša uživanje gob številne koristi za zdravje, povrh vsega pa so obroki z gobami nadvse okusni. Še naprej odkrivaj recepte za pripravo raznovrstnih gob in uživaj v njihovem učinku na tvoje telo!