Golaž je mesna juha, v kateri je ena izmed glavnih sestavin paprika. Pogosto ga postrežejo s krompirjem, rižem ali kakšnimi posebnimi rezanci. Ker gre za jed, ki jo je treba dolgo kuhati, najbolje v večjih količinah, je bolje, da izbereš vrsto mesa, ki je primerna za dolgotrajnejše kuhanje. V osnovi vsakega golaža je meso (govedina, svinjina, piščanec ali celo divjačina), čebula in paprika. Na splošno velja, da ima vsak kuhar svoj recept za golaž, zato lahko tudi ti to klasično enolončnico prilagodiš svojemu okusu.

Kako skuhati golaž?
Tradicionalni recept narekuje, da potrebuješ približno 1 kg govejega mesa (ali katerega koli drugega mesa, ki ga imaš najraje). Meso najprej začini s poprom in dodaj 2-3 drobno nasekljane čebule. Ko se čebula zmehča, lahko dodaš sladko papriko in ostro papriko, nato pa pusti, da se meso kuha v lastnem soku.
Zdaj lahko dodaš malo vode, na kocke narezan krompir in preostanek začimb: malce soli, timijana , kumine, česna in popra, kakor prija tvojemu okusu. Po nekaterih receptih je treba dodati vložene paradižnike, papriko ali kakšno drugo zelenjavo. No, ko so enkrat vse sestavine v loncu, naj se kuhajo kakor dolgo je mogoče, dokler se meso ne zmehča in se vsi okusi povežejo.

Čeprav je golaž izvorno mesna jed, lahko recept prilagodiš tako, da je primeren za vegetarijance ali pa za postni čas. Namesto mesa dodaš več krompirja in paprike, oboje narezano na malo večje kose. Prijeten nadomestek mesa so tudi gobe ali druga zelenjava. S čimer koli že nadomestiš meso, vsa ostala procedura ostane ista, kot da pripravljaš mesno različico.