Jajčevci so izjemno raznolika vrsta zaradi česar so jih sprva uporabljali kot okrasno rastlino. Najbolj nam je znan kot svetleča, temno vijolična zelenjava, dolga približno kot kumara. Je poln koristnih hranil, kot so vitamini in minerali, ki vključujejo vitamin C, K in B6, magnezij, fosfor, vlakna in kalij. Zaradi teh hranil pospešuje prebavo, metabolizem in je uspešen v boju proti anemiji.

Zvijače za pripravo jajčevcev
Razen tega, da krepijo zdravje telesa, jajčevci jedem dajejo poseben priokus in teksturo. Prav zaradi svoje teksture lahko v marsikaterem receptu nadomestijo meso.
Ko nakupuješ jajčevce, izbiraj manjše, saj takšni niso tako zelo trpki. Če je jajčevec nekoliko večji in se želiš izogniti trpkemu okusu, ga nareži na kose in potrosi s soljo. Čez nekaj časa, odcedi tekočino, ki jo spustijo in jih splahni pod tekočo vodo.
Jajčevci se odlično ujemajo s paradižnikom, kar pomeni, da so odlični v paradižnikovih omakah za testenine, lazanjo in musake. Jajčevce lahko pečeš na žaru, z majhno količino soli in popra ali drugih začimb, ki so ti všeč. Postrežeš jih lahko kot prilogo ali jih dodaš sendvičem z mocarelo in malo pesta.
Za poseben okus dodaj jajčevce zelenjavi, ki jo pečeš v pečici in vse skupaj pokapaj z malo pesta. Jajčevce lahko dodaš pekaču, na katerem pečeš piščančje prsi ali ribe, kar bo jed naredilo sočno in dišečo, tebi pa bo ostalo manj posode za pomivanje.

Čeprav je jedi, v katere lahko dodaš jajčevce zelo veliko, ratatouille ostaja ena najbolj znanih. To je francoska jed, ki vsebuje paradižnik, jajčevce in različne vrste buč, vse skupaj pa je prelito s paradižnikovo omako.