Način rezanja
Preden začneš z rezanjem obreži zelenjavo v obliki kvadra. Na ta način bodo rezanci enake dolžine. Nekatero zelenjavo moraš pred rezanjem olupiti, priporočeno pa je, da vso zelenjavo predhodno opereš v hladni vodi. Če se odločiš za rezanjem z nožem, ne pozabi zaščititi prstov in nikar ne hiti, saj se počasi tudi daleč pride

Rezanje z nožem
1. Dobro operi zelenjavo, nož in podlogo, na kateri se nameravaš lotiti rezanja.
2. Obreži zgoraj in spodaj, da dobiš obliko kvadra. Če režeš zelenjavo, ki je bolj dolga, na primer korenje, ga prereži na pol, saj je rezanje krajših kosov enostavnejše.
3. Kose razreži po dolžini, v rezine, debele približno pol centimetra.
4. 2 do 3 rezine položi eno na drugo in nato začni rezati tanke pasove. Ne pozabi na zaščito prstov. Najbolj pomembno je, da režeš enakomerne pasove, ne glede na to, koliko časa porabiš za to.
5. Ko končaš z rezanjem, lahko tako narezano zelenjavo takoj porabiš za prilogo k zrezku, ki ga nameravaš speči v pečici. Narezano zelenjavo lahko ocvreš, poješ surovo ali dodaš solatam.

Uporaba posebnega rezalnika
1. Pred uporabo operi rezalnik in vso zelenjavo.;
2.Če ima rezalnik posebno posodo za zelenjavo, jo pred pričetkom rezanja namesti. Če take posode ni, lahko uporabiš katero koli drugo.
3. Preden pričneš z rezanjem, postavi rezalnik na stabilno podlago. ;
4. Ravno tako kot pri rezanju z nožem, zelenjavo prereži na pol, če je predolga, oziroma prilagodi tako, da ustreza rezalniku.
5. Z rezalnikom reži kose zelenjave na polovice ;
6. Narezano zelenjavo julienne uporabi glede na zahteve recepta ali po svojem lastnem navdihu.

Z rezalnikom lahko kose zelenjave narežeš na različne načine, za pestro solato ali francoski krompirček.