Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to Main Content
Maggi
Maggi
  • Iskanje Iskanje
  • Recepti Recepti
  • Revija Revija
  • Izdelki Izdelki
  • Kampanja Kampanja
  • MAGGI MAGGI
  • Prijava Prijava
  • Zgodovina
  • FAQ
  • Kontaktirajte nas
Maggi
Maggi
  • Iskanje Iskanje
  • Recepti Recepti
  • Revija Revija
  • Izdelki Izdelki
  • Kampanja Kampanja
  • MAGGI MAGGI
  • Prijava Prijava
  • Zgodovina
  • FAQ
  • Kontaktirajte nas
Kaj storiti z ostanki hrane

Kaj storiti z ostanki hrane

Spet je nastopil tisti letni čas, ko se police hladilnika šibijo pod težo vse odvečne hrane, ki je za praznike nismo pojedli. In ker nobeden od nas ne želi še dodatno prispevati k že tako ogromni količini hrane, ki jo vsako leto zavržemo v Sloveniji, bodo prav prišli nasveti, kako je možno ostanke hrane domiselno uporabiti.

Najprej poglejte, katero hrano lahko razdelite na manjše porcije in zamrznete. Hrana, ki je ostala, je še vedno okusna, a nihče od nas ne želi teh dobrot jesti vsak dan cel naslednji teden. Zato zamrznite stvari, za katere veste, da jih v naslednjem tednu ne boste pojedli.

Tako, zamrznili ste nekaj jedi in hladilnik malo razbremenili, sedaj pa je čas, da sestavite načrt obrokov ali jedilnik, da boste porabili preostalo.

Ključ do dobrega načrta obrokov je v tem, da vsak dan izberete različno vrsto hrane in iz nje pripravite preprosto jed. Ostanke mesa lahko najpreprosteje porabite tako, da pripravite pito. Zelenjavi, šunki ali piščancu enostavno dodajte belo ali sirovo omako in vse skupaj prekrijte s plastjo testa ali pire krompirja. Za pito lahko uporabite govedino ali jagnjetino, v tem primeru da namesto bele omake uporabite omako iz mesnega soka.

Pire krompir prednjači po številu načinov, kako ga lahko koristno uporabite, kadar vam ga kaj ostane. Iz njega lahko pripravite tradicionalno angleško jed Bubble and squeak – to je dodobra popražen krompir z raznovrstno zelenjavo. Iz ostankov pireja lahko naredite okusne krokete, ki jim lahko dodate tudi na kocke narezano šunko, pečenega piščanca ali purana in povaljate v krušnih drobtinah. Včasih je dobro namenoma pripraviti malo več pire krompirja, ker lahko njegove ostanke tako vsestransko uporabite.

Iz ostankov kuhanega riža lahko pripravite ocvrti riž z jajcem. Pečeno zelenjavo lahko spremenite v gurmansko zelenjavno solato. Dodate ji samo brizg balzamičnega kisa, nekaj listov rukole in po vrhu potresete nadrobljeni feta sir. In če se bodo na zadnjem delu hladilnika še skrivali kakšni ostanki, potem vse, kar vam je ostalo, nasekljajte na manjše koščke, položite na turški ali podoben kruh, dodajte malo sladke čili omake, potresite s sirom in postavite v vročo pečico za 10 minut. Njami!

Nasveti, ki vam pomagajo prepoznati svežo zelenjavo

Nasveti, ki vam pomagajo prepoznati svežo zelenjavo

Tu je nekaj preprostih nasvetov, s katerimi boste lažje prepoznali svežo zelenjavo, ki je v optimalnem stanju za porabo.
Izvedite več
  • facebook
  • Youtube
  • Kontaktirajte nas
  • Registracija
  • Obvestilo o zasebnosti
  • Piškotki
  • Pogoji uporabe