Izberi svoj način:

1. način: Solato ovijemo v papirnate kuhinjske brisače
Umij solato, list po list. Liste dobro osuši in jih ovij v namočene papirnate brisače. Tako pripravljene liste solate shrani v hladilnik, v predal za zelenjavo in sadje.

2. način: Solata shranjena v plastičnih vrečkah

Ponovite korake iz 1. predloga in solato nato shranite v plastično vrečko. Uporabite lahko vrečko z »zip« načinom zapiranja ali običajno vrečko, ki jo zatesnite z elastiko.

3. način: Kartonska škatla in brisače
Plastično vrečko iz 2. načina lahko nadomestite s kartonsko škatlo.

4. način: Večje količine solate v hladilniku
Večje količine solate lahko shraniš tako, da temeljito očiščen predal za zelenjavo obložiš s papirnatimi brisačami in vanj položiš solato.

5. način: »Solatni zvitki« s papirnatimi brisačami
Temeljito umito solato nareži na takšno velikost, ki je primerna za pripravo solat. Narezano solato razporedi po daljši papirnati brisači in naredi »zvitek«, ki ga shraniš v hladilnik. Tako narezano solato lahko shraniš tudi v plastično posodo, ki jo pokriješ s plastično folijo.

6. način: »Solatna zloženka«
Temeljito umito solato nareži na takšno velikost, ki je primerna za pripravo solat. Plast solate položi v skledo in jo pokrij s papirnato brisačo. Na brisačo položi novo plast solate in nato spet papirnato brisačo. Ponovi tolikokrat, da porabiš vso solato, nato skledo položi v vrečo in vse skupaj shrani v hladilnik.

Kako ohraniti svežino zelene solate, ki je že dodana drugim solatam?

Če želiš, da bo tvoja solata tudi po določenem času videti okusna, brez odvečne vode, sledi nekaj idej:
težje vrste zelenjave položi na dno sklede in dodaj zeleno solato na vrh; sestavine previdno premešaj tik pred zaužitjem;
solatni preliv dodaj šele potem, ko zmešaš vse sestavine in tik pred zaužitjem;
solato pokrij s suho papirnato brisačo.