Zimski prazniki so priložnost, da preživimo čas s svojimi najdražjimi. Del tradicije je tudi praznično kosilo, uživanje v okusnih jedeh, ki se nam zdijo boljšega okusa kot v ostalih mesecih. Ni nam treba skrbeti za odvečne kilograme, ki jih pridobimo med prazniki, saj imamo nekaj preprostih načinov, da se vrnemo k uravnoteženi prehrani.

Med prazniki lahko jemo hrano, ki jo imamo radi, pomembno je le, da smo pozorni na količine, da bi se izognili prebavnim težavam, ki lahko vplivajo na naše dobro počutje.

Večina ljudi med prazniki pridobi 1–3 kg, zlasti če se ne ukvarjajo s športom. Tisti, ki se med prazniki ukvarjajo s športom, pa bodo verjetno lahko uživali v kulinaričnih dobrotah brez kakršnih koli posledic.

Če se vam je po koncu praznikov nabralo nekaj odvečnih kilogramov, se je treba počasi vrniti k uravnoteženi prehrani, ne da bi se zatekali k čudežnim dietam ali izdelkom za hujšanje, ki lahko dodatno slabo vplivajo na vaš metabolizem.

Da bi se spet lahko vrnili v formo, je potrebnih 5 korakov.

1. Pričnite piti veliko vode.
Med prazniki pijemo manj vode, saj sladke gazirane in alkoholne pijače do neke mere nadomestijo količino vode. Dobro je opustiti vse te pijače in zaužiti priporočena 2 litra vode na dan. Večji vnos vode bo vplival na zmanjšanje občutka lakote. Občutek lakote pa je po praznikih še večji, saj so se naši želodčki navadili na večje količine hrane.

2. Vsak dan zajtrkujte.
V tem obdobju mora zajtrk vsebovati: sveže sadje, jogurt ali posneto mleko, polnozrnate kosmiče ali polnozrnat kruh. Praznični obroki se vrtijo okrog peciva in tort, sadje je pozabljeno in je pogosto le za okras. Zato ga je treba ponovno uvesti v prehrano, najboljši čas pa je zajtrk.

3. Kosilo naj bo običajen in manjši obrok.
Hranljivo, obenem pa nizkokalorično kosilo je lahko: zelenjavna juha, puranja prsa, ribji file s kuhano zelenjavo. Lahko je tudi kos polnozrnatega kruha in solata.

4. Večerja mora biti enostavna in lahka.
Najboljša možnost so solate, ki vam pomagajo pri hitrejšem topljenju odvečnih kilogramov. Izberite enostavne solate iz zelenjave, ki jo imate radi in v katere lahko dodate tudi manjši vir beljakovin (nekaj koščkov mesa, nemastni sir, čičeriko ali fižol). Solato začinite z žličko oljčnega olja in limoninim sokom, brez visokokaloričnih prelivov.

5.Telovadite vsaj 30 minut na dan.
To je klasično priporočilo, ki pa učinkuje. Delajte kardio vaje, ki vam bodo pomagale pri hitrejšem kurjenju maščob. Hoja po stopnicah, hitra hoja po ravnem, nekaj minut telovadbe doma, vse to je lahko učinkovito in preprosto brez prevelikega truda. Lahko pa greste tudi v telovadnico in vadbo zaključite s fitnesom.

Začetek leta je čas, ko je naša motivacija zelo visoka. Vsi imamo cilje za prihajajoče leto in vse se vrti okrog bolj zdrave prehrane in izboljšanja naše kondicije. Izkoristite to visoko motiviranost, da osvojite dobre navade ter jih spremenite v vsakdanjo rutino. Spremenite jih v življenjski slog!