Meso naj se ogreje
Meso iz hladilnika vzemi najmanj 30 minut pred peko. Običajna sobna temperatura pred peko naj bo približno 20 ° C.

Debelina je pomembna
Zrezek bo najbolj okusen, če je debelina surovega kosa mesa med 4-5 cm.

Izbor začimb
Zelo pomembno je, da meso pred peko posoliš, če je možno, kar nekaj ur prej. Zaradi soli celice zadržujejo vodo in zato bo zrezek zagotovo bolj sočen. Preden daš meso na žar, ga s papirnato brisačko dobro obriši in nato še enkrat posoli, ne samo spodnji in zgornji del, temveč tudi ob straneh.

Uporabi mleti poper
Poper da zrezku značilen okus. Če uporabiš mleti poper, se bo na zrezku naredila skorjica, kar bo še posebej okusno. Še boljše bo, če uporabiš mešanico popra različnih debelin. Sveže mleti poper dobiš tudi brez mlinčka. Vzemi nekaj poprovih zrn in jih daj v plastično vrečko ter zdrobi z lopatko.

Začuti vročino žara
Še posebej pri peki na žaru moramo vedeti, kdaj je žar dovolj ogret, da nanj položimo meso. Kako vemo, da je temperatura primerna? Nič lažjega! Roki dvignite nad žar (na razdalji 5 cm) Če lahko roki nad ognjem držite 2 sekundi in nič manj, je primeren čas, da meso položite na žar.

Uporabi termometer
Da bo zrezek ravno tak, kot ga želiš, s termometrom izmeri temperaturo v notranjosti . Pri temperaturi 50-60 ° C je zrezek srednje surov (rare), pri 63 ° C bo zrezek manj pečen (medium-rare), pri 70 ° C srednje zapečen (medium), pri 76 ° C prepečen. Vendar pa upoštevaj, da se zrezek peče še nekaj časa po tem, ko ga vzameš ognja, zato je priporočljivo, da s peko prekineš, ko temperatura v notranjosti pokaže 15° C manj od želene.

10 minut počitka dela čudeže
Zrezka nikar ne zavij v folijo. Če zrezek počiva 10 minut, se vlakna sprostijo in sok se razpredi po mesu. Poleg tega se razporedijo tudi barve in arome se umirijo. Potrpežljivost je božja mast, pravi star pregovor in na tem mestu bo potrpežljivost bogato nagrajena. Če pečeš v ponvi, jo segrej na srednjo temperaturo, nanjo položi zrezek in ga pomakni levo in desno, da se ne prime. Na vsaki strani ga peci približno 2 minuti.

Kadar pripravljaš zrezke v pečici
Pečico ogrej na 250 ° C. Zrezek položi na sredino pekača in ga pusti v pečici 1 do 2 minuti, da se zapeče na vsaki strani. Po tem času zrezek vzemi iz pečice, na obeh straneh namaži z nesoljenim maslom in vstavi nazaj v pečico. V pečici naj bo še 3-5 minut, odvisno od debeline mesa. Ko je pečen, da vzemi iz pečice in pred serviranjem naj nekaj minut počiva.

Ne pozabi na prilogo
Kaj bi bil sočen zrezek brez ustrezne priloge. Poskusi dodati masleno omako, pražene gobe, omako pesto, solato tabule iz peteršilja in bulgurja ali različno zelenjavo.