Dodaj zelenjavo, ki je po okusu sladkasta
Dobro juho naredijo dobre sestavine. Skoraj vsako juho sestavljajo česen, čebula, zelena in korenje. Prepraži jih na olju ali maslu ter skuhaj do mehkega, da se razvije sladkast okus. Šele potem jih dodaj v juho.
Različne sestavine imajo različen čas kuhanja
Grah, na primer, bo skuhan veliko hitreje kot korenje. Sestavine je najbolje razvrstiti glede na potreben čas kuhanja in jih skladno s tem dodajati v juho, da bodo vse kuhane istočasno. Sestavine nareži na tako velike dele, da jih zlahka zajameš v žlico. Obstaja veliko različic juh. Nekateri recepti denimo zahtevajo, da so sestavine narezane na drobne koščke, spet druge na velike. A vendar ni prav velik užitek jesti zelenjavo ali kose mesa, ki krepko štrlijo čez žlico in jih komaj spraviš v usta.
Čas kuhanja naj ne bo predolg
Če bo juha predolgo vrela, se bo zelenjava razkuhala, meso bo postalo trdo, testenine pa se bodo razlomile. Takoj, ko juha zavre, zmanjšaj temperaturo. Rezance in ostale vrste testenin zakuhaj tik pred koncem.
Če pripravljaš juho z rezanci, jih ne skuhaj v posebni posodi z vodo, temveč jih zakuhaj ob koncu, naj vsrkajo čudovito aromo juhe.
Kdaj je čas, da juhi dodaš kislo smetano?
Če želiš juhi dodati kislo smetano, jo predhodno malo segrej.
Kakšno količino servirati
Če je juha glavna jed, potem upoštevaj, da je porcija za odraslega človeka 350 ml. Če nameravaš juho servirati kot toplo predjed, bo zadostovalo 250 ml.
Kraljujeta naj do dve sestavini
Odvisno od letnega časa, lahko uporabiš eno ali dve sestavini, ki bosta v juhi igrali glavno vlogo, vsem drugim naj pripada stranska vloga, naj bodo zgolj za podporo k okusu. Pozimi sta zvezdi večera krompir in por a jeseni, na primer, korenje in gobe.
Naj se ohladi
Ne glede, kako se ti cedijo sline ali ti kruli v želodcu, je bolje z okušanjem juhe počakati. Če jo okušaš vročo, ne moreš zaznati pravega okusa in lahko po nepotrebnem dodaš preveč začimb in tako sicer odlično juho tik pred serviranjem pokvariš.
Če nameravaš juho zamrzniti
Ja, seveda, juho lahko brez skrbi zamrzneš. Upoštevati moraš le nekaj pravil, da bo juha še vedno zelo okusna tudi potem, ko jo odtališ. V juho, ki jo nameravaš shraniti v zamrzovalniku, nikoli ne zakuhaj rezancev, saj bodo po odtalitvi zelo mehki, tega si pa res ne želiš, mar ne? Jušna zelenjava naj bo še malo trda. Ko juho po odtalitvi ponovno zavreš, se bo ravno prav skuhala do mehkega.
Ne pozabi na zelišča
Juha bo še posebej okusna in aromatična, če ji dodaš baziliko, peteršilj ali kurkumo
Dober tek in veselo nadaljuj s kuhanjem!