Koristi korenja
Korenje je najbolj cenjeno zaradi visoke vsebnosti vitamina A, ki je pregovorni zaveznik dobrega vida. Ob tem korenje vsebuje še antioksidante, rastlinska vlakna in beta-karoten, ki mu dejansko daje barvo. V njem najdemo tudi železo, vitamin C in kalij. Prav zaradi teh snovi korenje izboljšuje prebavo in krepi imunski sistem, je odlično za prekrvavitev in nasploh za zdravje srca. Ob vsem tem korenje varuje zobe pred bakterijami in odpravlja težave z dlesnimi ter zobmi.

Načini priprave
Ta okusna in raznolika zelenjava ponuja pestre možnosti priprave, od peke v pečici, dodajanja solatam in sokovom do priprave torte iz korenja. Korenje velja za nepogrešljivo sestavino juh in enolončnic.

Surovo korenje
Ko si zaželiš zelenjavno-sadnega soka, lahko korenje kombiniraš s čemerkoli, toda ena najbolj okusnih kombinacij je korenje z jabolkom! Če želiš svojo solato obogatiti s hranili in edinstveno teksturo, ji dodaj nastrgano korenje ali narezano na tanke trakove.

Pečeno korenje
Ob pravilnem kombiniranju je korenje, pečeno v pečici lahko odlična priloga. Očiščeno korenje preprosto položi na pekač, obložen s papirjem za peko, ga pokapaj z olivnim oljem, medom, soljo in poprom ter peci 40 minut na 175 C. Rezultat bo odlična jed, ki jo lahko postrežeš z dobro začinjenim piščančjim mesom ali v topli solati.

Korenje v sladicah
Če ti je všeč okus korenčkove torte, a želiš enostavnejši recept, dodaj nastrgano korenje mufinom, skupaj z oreščki in rozinami.