Kako nastane maslo
Maslo nastane iz sladke smetane, ki jo posnamejo s svežega mleka. To smetano nato nekaj časa tolčejo, dokler se ne tvorijo maslena zrnca, ki jih ločijo od tekočine, ki nastaja med procesom tolčenja. Sodobna industrijska proizvodnja masla poteka s pomočjo naprav na osnovi centrifuge, ki omogočajo pridobivanje masla hitro in v velikih tekočinah. Toda maslo lahko naredimo tudi doma!

Kako uporabljati maslo
Najpogosteje aroma in tekstura peciva ali omak izvirata prav iz masla. Najslavnejši kuharji vedo, da je skrivnost najbolj okusnih jedi maslo. Spodaj podajamo nekaj idej, kako z maslom jedem dati kanček posebnosti.

Aromatično maslo
… je odličen dodatek jedem iz ponve in omakam. Nekaj strokov česna namoči v majhni količini olivnega olja in ga čez nekaj časa odstrani. Tako pripravljeno olivno olje zmiksaj z maslom, kar maslu doda poseben vonj in ga naredi bolj viskoznega. Mešanici lahko dodaš tudi sveže dišavnice, fino nasekljano čebulo in začimbe. Shrani jo v hladilnik, zavito v folijo za živila.

Omake za testenine
Vsaka omaka za testenine bo imela bogatejši okus, če jih med kuhanjem dodaš malo masla. Ko sotiraš na olivnem olju, del olivnega olja nadomesti z malo masla in jed bo takoj dobila bogatejši okus.


V kremnih juhah
Maslo vsaki kremni juhi podari pridih čarobnosti!