Kozice – morski rakci
Za mnoge od nas so kozice najpogostejša vrsta morskih sadežev. Jemo jih lahko kot glavno jed in v testeninah, solatah in celo na picah. Najbolj znan recept za kozice je z maslom in česnom, uporabi ga tudi ti. Za začetek je treba kozice olupiti, odstraniti žilo s hrbtne strani in jih nato oprati. V ponvi stopi maslo, dokler se ne preneha peniti. Česen zdrobi z rezilom noža in ga daj v vroče maslo, nato pa vanj stisni malo limoninega soka. Dodaj kozice, jih pusti v ponvi še 4-5 minut, da porjavijo. Naloži na krožnik, dodaj maslo, česen in limonino omako. Preprosto božansko!

Dagnje – klapavice
Ko kupuješ klapavice, izbiraj take, ki so zaprte. Izogibaj se nakupu tistih, ki so jih v ribarnici ali v trgovini že položili na led. Klapavice najlažje pripraviš v vinski in česnovi omaki. Prvi korak je čiščenje. Zunanjosti zdrgni z gobico in očisti z nožem, da, kolikor je mogoče, odstraniš vseh vodni kamen. Pazi, da ob čiščenju ne razpadejo. Po čiščenju jih speri v več vodah. V ponvi segrej malo masla in olja ter dodaj nekaj strokov zdrobljenega česna. Vino zavri in dodaj školjke, dobro premešaj, pokrij s pokrovko in kuhaj še 5 minut. Če se vse školjke niso odprle, pusti še 5 minut. Klapavice odstrani z lopatico in prelij z omako, ki je ostala v ponvi.

Hobotnica
Najbolj znan recept hobotnice je mediteranski slog. Potrebuješ hobotnico, maslo, česen, limono, rdeče vino, sol in poper. Hobotnico očisti in razdeli na porcije ter kuhaj 50 minut, takrat jo lahko odstraniš z ognja in olupiš. Položi jo v ponev s stopljenim maslom, dodaj vino in česen ter kuhaj dokler meso ne postane zlato zapečeno. Ko vino izhlapi, za piko na i, dodaj še limono, sol in poper.

Lignji
Kadar si zaželiš okusno in hitro porcijo lignjev, bo najhitreje, če jih pripraviš na žaru. Vse, kar moraš storiti, je, da jih očistiš in pripraviš preliv iz limone, česna, origana, soli in popra. Lignji naj se v tem soku marinirajo pol ure, nato jih daj na žar in peci 2 minuti na vsaki strani. No, če se ti je kdaj prej zdelo, da je lignje zapleteno pripraviti, zdaj veš, da ni tako. V zelo kratkem času na zelo preprost način si lahko pripraviš zdrav obrok, ki je poln vitaminov in hranil.