Mesne jedi

Uporabi sol in poper, vendar ne pozabi na malenkosti, ki bodo tvoje jedi spremenile v prave kulinarične poslastice. Preizkusi peteršilj, timijan, rožmarin ali lovorjev list. Okusi teh začimb so primerni za mnoge jedi od enolončnic, mesa, pečenega na žaru, mesnih omak za testenine, juhe do marinad in jedi iz prekajenega mesa.

Če pri roki nimaš svežih, vedno lahko posežeš po njihovih sušenih različicah. Aroma sicer ne bo tako intenzivna, vendar se lahko temu približaš tako, da preprosto dodaš večjo količino sušenih začimb. Izbereš lahko tudi česen, origano, papriko v prahu ali meto, ki čudovito dopolnjujejo jedi iz piščančjega mesa. Gorčična semena, žajbelj ali semena kopra se odlično podajo jedem iz svinjskega mesa, za govedino pa izberi bolj pekoče začimbe, kot so čili ali ingver.
Zaradi svoje vsestranskosti je priljubljen tudi koriander. Na videz je podoben peteršilju in se uporablja v kuhanih jedeh, juhah ali solatah. Uporabiš lahko že vnaprej pripravljene mešanice za pripravo mesnih jedi, kot je »Maggi ideja za …« mešanica začimb za pripravo piščančjega mesa s česnom, zelenjavo ali pekočimi začimbami.

Testenine

Naj tvoja kreativnost zacveti pri pripravi omak za testenine. Za začetek izberi česen, peteršilj, origano in rožmarin. Okuse lahko nato popestriš s pekočo papriko v prahu, medom ali baziliko. Za omako iz paradižnika lahko uporabiš sušene ali sveže začimbe. Smetanova omaka bo ohranila svetlo barvo, če dodaš sušene začimbe. Če teh začimb nimaš doma, je najbolje uporabiti osnovo za omake za testenine, ki vsebuje vse sestavine, ki jih potrebuješ. V družini izdelkov z oznako »Maggi ideja za …« najdeš skrbno pripravljene mešanice za špagete bolognese, špagete milanese, penne arrabiata in špagete carbonara.

Ribje jedi

Če potrebuješ začimbe za ribo ali omako, lahko posežeš po tistih, ki jih imaš najbrž v svoji kuhinji. Ribe dobijo poseben okus, če jih pokapamo s sokom limone ali prelijemo z omakami kislega okusa. V ta namen lahko dodaš koper, ingver, timijan ali lovorjev list. Če imaš raje ribo, pečeno na žaru, izberi sušene začimbe, ki jedem dajo nežno aromo kot dopolnitev okusa priprave na žaru. Na splošno velja, da je ob soli in popru dobro izbrati še eno, dominantno začimbo, kar poskrbi za uravnotežen okus. Timijan in koper oba veljata za močni začimbi, tako sušena kot tudi sveža.
Če pripravljaš ribo v pečici, lahko dodaš česen, pekočo papriko v prahu ali kumino. Enako velja za enolončnice in omake. Intenzivnost okusa prilagajaš s količino dodanih začimb.

Solate in brezmesne jedi

Brezmesnim jedem lahko dodamo vrsto različnih začimb in tako pripravimo okusne ter lahke jedi. Če za mesne jedi velja, da določimo eno začimbo kot glavno začimbo, se lahko pri pripravi brezmesnih jedi poigramo z različnimi kombinacijami. Ne glede na to, ali pripravljamo krompir, gobe, zelje ali pečeno papriko, je česen vedno dobra osnova, ki tvori dobre kombinacije s timijanom, papriko, rožmarinom in ingverjem. Dodaj rožmarin, baziliko in peteršilj poletnim solatam, prigrizkom ali omakam iz paradižnika. S sušenimi oblikami teh začimb lahko bogatiš svoje jedi vse leto.

Ne pozabi na ingver v prahu, ki kuhanim jedem daje prav poseben okus in ga lahko dodaš že pred pričetkom kuhanja. Baziliko, peteršilj ali svež koper lahko dodaš na koncu kuhanja kot dekoracijo in prijetnejši videz jedi.

Zakaj je priporočljivo uporabljati začimbe?

Ali veš, da so zelišča bogat vir vitaminov? Peteršilj in koriander sta znana po velikih količinah vitaminov C in A, timijan in rožmarin krepita prebavo, česen pa je naravni podpornik imunskega sistema. Uporabiš jih lahko tudi za dekoracijo in prijetnejši videz jedi. Jed pa lahko s peščico začimb hitro pretvoriš v pravo pojedino.

Katere začimbe imaš vedno doma?