1. Najprej izberi sestavine, najbolje 2 ali 3.
Za klasično omleto lahko izbiraš med sirom cheddar, šunko, gobami, papriko ali paradižnikom, čebulo, svežimi zelišči. Če imaš v mislih kaj posebnega, lahko izbereš brokoli, sir brie ali koruzo in pikantno omako.
2. Ni vseeno, katero ponev izbereš za pripravo omlete.
Najbolje bo, da uporabiš ponev s površino proti prijemanju. Ponev najprej segrej do srednje temperature, nato nanjo položi čajno žličko masla in zatem dodaj testo. Na ta način bo omleta zares slastna in lepa na pogled. Da se omleta ob robovih ne oprime ponve, jo malo potresi v levo in desno. Za obračanje uporabi silikonsko lopatko
3. Uporabi jajca sobne temperature, nikdar iz hladilnika in takoj v ponev.
4. Če želiš kot puh rahlo omleto, dodaj mleko ali smetano.
Pri tem pazi na ustrezno razmerje: na vsako jajce ena jedilna žlica mleka ali smetane.
5. Za puhasto omleto je treba jajca temeljito stepsti, vendar ne z mešalnikom, temveč ročno, z vilicami.
Nadvse puhasta, sufle ometa nastane, če najprej stepeš beljake in potem dodaš rumenjak.
6. Omleta se seveda ne sme prismoditi.
Ves čas pazi, da ne postane preveč rjava ali celo zažgana. Če se ti to zgodi, ne bo lepa in ne bo puhasta. Omleto najprej peci na visoki temperaturi in jo nato znižaj.
7. Ker je omleta hitro pečena, vse sestavine raje pripravi vnaprej, saj med peko ne bo časa za sekljanje ali stikanje po hladilniku.
8. Pa še ena skrivnost.
Na ponev z omleto postavi pokrovko. Da, tudi zaradi tega bo omleta še za eno stopnjo bolj puhasta
9. Če so ti všeč zeliščne omlete, na primer s peteršiljem, mlado čebulo, baziliko in podobnim, z dodajanjem zelišč počakaj do konca, ko je omleta že stran z ognja, torej tik pred serviranjem.
Mmmm, zdaj se pa že pošteno cedijo sline. Kdo si ne bi želel takoj poskusiti te rahle dobrote?