Za večino je okus prvi dejavnik, ki odloča pri izboru hrane. Pojem zdrave prehrane se velikokrat napačno povezuje s pomanjkanjem njenega okusa, s strogimi in slabimi dietami. Pri zdravi prehrani ne bi smel manjkati okus.

Vloga okusa v zdravi prehrani

Hrana ni potrebna le za preživetje, ampak je eno največjih zadovoljstev v življenju. Ne glede na to, kako uravnotežena je vaša prehrana, ta ne bo trajnostna, če ji primanjkuje okusa in če se popolnoma odrečemo hrani, ki jo imamo radi. Dokler prejemamo potrebni dnevni odmerek energije iz hranljivih sestavin (cela zrna ali kosmiči, sadje, zelenjava, semena, mleko, jajca, ribe, meso), so sprejemljive tudi majhne količne hrane, ki jo imamo radi (sladice, prigrizki in izdelki z visoko vsebnostjo maščob).

O okusih se ne razpravlja, lahko pa se jih naučimo. Obstajajo temeljite raziskave o prehranskih navadah otrok in dvojčkov, njihov rezultat pa govori o tem, da družbeno okolje vpliva na izbiro hrane bolj kot sami geni. Otroci si ustvarijo navade preko družine. Če v družini nihče ne mara brokolija, to ni genetsko, temveč izključno temelji na različnih predsodkih glede okusa tega živila.
Učenje okusa
Z malo truda se lahko prehranjevalne navade spremenijo. Tudi če imate radi ocvrt krompirček, zrezek, golaž, solato pa le za okras, ne pomeni, da se ne morete naučiti imeti radi solato.

Sprejemanje zdrave prehrane poteka postopoma, ne na določen dan ali od ponedeljka naprej. Postopno uvajanje hrane, ki je bolj hranljiva, in zmanjšanje količin ali pa pogostosti obrokov bo pripeljalo do novih, bolj zdravih navad.
Sčasoma bodo solate postale glavna jed in po nekaj dneh brez solate si jo boste neznansko želeli. Morda se vam je že zgodilo, da ste si po vrnitvi s potovanja, kjer ste pokušali najbolj okusne tradicionalne jedi, privoščili lažji obrok z obilico solate in sadja. In to ne, ker bi želeli izgubiti par kilogramov, ki ste jih nabrali med prazniki, temveč zato, ker telo zahteva lažjo hrano, nekaj, na kar ste navajeni.

Okus in dobro počutje

Dobro počutje po obroku zagotavljajo trije pomembni dejavniki: družba, okus in hranilna vrednost hrane. Dobra družba za mizo lahko celo spremeni način, kako dojemamo okus hrane. Uravnoteženost med okusom in hranilno vrednostjo je bistvenega pomena, zdaj pa nam je lažje doseči to ravnovesje, saj imamo na voljo množico receptov s predlogi bolj zdravih različic navadnih jedi.

Kaj je potrebno? Malo časa, da spoznamo, kaj nam je resnično všeč, čemu se lahko odpovemo in kaj lahko v svojem jedilniku spremenimo v bolj zdravo možnost.