Ragu je prvi pripravil Italijan Alberto Alvisi v 18. stoletju. Od takrat je jed doživela veliko preobrazb, ki so raguju dale pridih zelo raznolike omake. Čeprav se v prvi vrsti uporablja za testenine, ga lahko uporabimo tudi za lazanjo in kot osnovo za čili ter musako.
Ena najbolj slavnih različic raguja je omaka, ki jo najbrž dobro poznaš: omaka bolognese. Testenine s to omako in še kakšno sestavino lahko postanejo res nekaj posebnega.

Sestavine:

2 srednje veliki čebuli, na drobno nasekljani; 2 na drobno nasekljana korenčka; 2 na drobno nasekljana gomolja zelene; 2 stroka česna; 500 g mletega mesa govedine; približno dve pločevinki paradižnika v lastnem soku; 2 žlici paradižnikove mezge; nekaj na koščke nasekljanih paradižnikov; 125 ml rdečega vina; dišavnice, kot so rožmarin, posušen origano, svež lovorjev list.
Najprej prepraži čebulo, korenje, zeleno, česen in rožmarin na žlici olivnega olja. Dodaj meso in ga popraži »do konca«. Dodaj še ostale sestavine in pusti vreti kakšno uro in 15 minut ter občasno premešaj. Jed je pripravljena, ko se primerno zgosti. Uživaj popoln krožnik špagetov!

Če želiš omako bolognese narediti nekoliko bolj čarobno, ji dodaj žličko instant kave ali nekaj koščkov slanine.