Ena najpomembnejših koristnih snovi, ki jih vsebujejo ribe, je omega-3. To je snov, ki je telo ne proizvaja samo, vendar jo lahko dobiš z uživanjem rib, avokada, semen chia in druge hrane. Na splošno velja, da uživanje rib izboljšuje cirkulacijo krvi in krepi srce, kar posledično lahko zmanjša tveganje za srčni infarkt. Ribe je dovoljeno jesti tudi v postnem času, vendar le ob določenih dneh. Ta pravila so ti gotovo znana, glede na vero, ki ji pripadaš. Najbolj priljubljen način priprave rib je peka v pečici ali v olju (če ribe prej povaljaš v pšenični ali koruzni moki, bodo še bolj hrustljave, mmmm) Ribe so v človeški prehrani že od nekdaj, zato ne preseneča, da je poznanih nešteto načinov njihove priprave. Naj ti povemo, da lahko ribe uživaš surove, konzervirane, pečene ali kuhane. Tudi, če pretirano ne ljubiš rib, se bo že našel kakšen recept, ki ti bo všeč.

Surove ribe
Suši je japonska jed, ki je v zadnjih desetletjih postala priljubljena po vsem svetu. Suši so zvitki, v katere so zaviti riž, morski sadeži, zelenjava, ribe in druge sestavine. Med ribami sta najbolj pogosto uporabljena losos in tuna.

Konzervirane ribe
Ribe konzerviramo tako, da jih prekadimo ali mariniramo v kisu. Za konzerviranje najbolj primerne ribe so: sled, skuša, losos in skuša.

Pečenje in kuhanje rib
Ribe je mogoče peči v pečici, skuhati v juhi in cvreti. Kadar pečeš ribe v pečici, lahko zraven dodaš še zelenjavo in omako, riba bo tako še bolj okusna, saj bo ribje meso dobilo še poseben okus (na primer krap). Če pa lososu dodaš preprosto medeno omako, bo neverjetno slasten.

Ena najbolj priljubljenih jedi v Veliki Britaniji so ocvrti ribji fileji, postreženi z ocvrtim krompirčkom, tako imenovani »fish and chips«., ki bo zares hrustljav, če za paniranje uporabiš koruzno moko ali krušne drobtine, ki jim dodaš nekaj najljubših začimb. Najboljši okus in odlično teksturo daje krap, navadni koreselj ali postrv. Tudi za ribjo juho je po našem mnenju najprimernejši krap.