Domači kruh

Zagotovo je najbolj preprosto kupiti kruh v trgovini. Toda za wow efekt, predlagamo, da zavihaš rokave in začneš z gnetenjem testa. Kaj je boljšega od rezine dišečega, še malo toplega kruha iz katerega še puhti para? Kaj moraš narediti, da si bodo tvoji domači na praznični mizi lahko odrezali kos sveže pečenega kruha?

Domače klobase

Zimski prazniki ne smejo miniti brez tradicionalnih klobas, izdatno začinjenih in izjemno okusnih. Tudi babice in dedki jih bodo z veseljem poskusili:
- domače klobase iz svinjine
- klobase iz ovčetine, kuhane v vinu

Aspik ali žolca

Tradicionalna hladna predjed za božič. Čeprav je možno žolco pripraviti iz različnih vrst mesa, tudi iz piščančjega in puranjega, mi predlagamo recept za žolco iz svinjskega mesa.

Juha z mesnimi kroglicami

Ta juha je primerna za kosilo, saj je hitro pripravljena. Če ji dodaš ostro papriko ali kis, bo še boljšega okusa. Poglej naš recept za to izvrstno juho.

Govedina v solati

Primerna jed za družinske praznike, ki jo je enostavno pripraviti in je nadvse slastna. Lahko se odločiš za različico z dodatkom kislih kumaric, gob ali celo piščanca. Predlagamo:
- govedina v solati s piščancem
- govedina v solati z gobami
- govedina v solati s kislimi kumaricami

Svinjski zrezek

Svinjski zrezki so vedno odlična ideja za družinsko kosilo, posebej še ob božiču. Zrezke kombiniraj s poljubno prilogo in slasten obrok je pripravljen. Nekaj naših predlogov:
- svinjski zrezek v gorčični omaki
- svinjski zrezek v glineni posodi

Zelje

Sarme ne bi smele manjkati na nobeni božični mizi. Nadev lahko zaviješ v liste zelja ali vinske trte, ali pa preizkusiš ta recept za »počene sarme«. V vsakem primeru bodo vsi navdušeni. V nadaljevanju lahko prebereš naše recepte za sarme:
- brezmesne sarme, ovite v list vinske trte
- sarme z gobicami, ovite v liste zelja
- sarme s svinjino, ovite v liste zelja

Kuhano vino

Zime si sploh ne moremo prestavljati brez kuhanega vina z dišečimi začimbami. Predlagamo, da pripraviš svojo začimbno mešanico iz cimeta, kardamoma, lupine pomaranče in limone, klinčkov, zvezdnega janeža, zrn črnega popra, ostre paprike in ingverja.

Sladek kruh

Gotovo ima vsak v spominu kakšen spomin iz otroštva, ko je mama pekla pecivo in je po hiši omamno dišalo. Zrak je bil preplavljen z vonjem po vaniliji, rumu, kakavu, lešnikih in rozinah. Za letošnji božič tudi ti pripravi dišeč sladek kruh in navduši svoje bližnje.

Orehovi rogljički

Rogljičke je enostavno pripraviti, saj testo ne potrebuje gnetenja. Če rogljičke pripraviš pred božičem, jih lahko ješ vse do novega leta, saj so dolgo obstojni, posebej če jih hraniš v nepredušni posodi. Rogljičke lahko napolniš z orehi ali raznimi marmeladami.