Postopek zamrzovanja omogoča, da zelenjavo in sadje shranite in uporabite, kadar in samo toliko kot potrebujete. Zato lahko v okusnem sadju in zelenjavi uživate tudi izven sezone.

Prednosti zamrzovanja

- Številne vrste sadja in zelenjave ohranijo svežino, če jih zamrznemo. Na primer: šparglji, brokoli, grah, vse vrste jagodičevja, paprika in temno listnata zelenjava
- Uporabite lahko sadje in zelenjavo s svojega vrta
- Priprava ni posebno zahtevna. Ni vam treba razmišljati o kislosti zelenjave (kot pri konzerviranju) ali o dodatnih sestavinah
- Naredite lahko svojo mešanico zelenjave, ki je že pripravljena za juho ali golaž

Kako zamrzniti zelenjavo

Sadje in zelenjava lahko ostaneta v zamrzovalniku 8 do 12 mesecev, če sta pravilno pripravljena in shranjena. Tu so navodila:
1. Večino zelenjave je pred zamrzovanjem treba blanširati
- Ko pripravljate zelenjavo za blanširanje, je postopek naslednji: najprej jo dobro operite in narežite na enake kose, da se bo vse enakomerno skuhalo
- Zelenjavo dajte v vrelo vodo za 1–3 minute (odvisno od vrste zelenjave)
- Nato jo hitro prestavite v posodo s hladno vodo (približno 15 °C), da prekinete proces kuhanja, ustavite aktivnost encimov in ohranite barvo
2. Sadje in zelenjavo položite na pladenj, ki ste ga obložili s papirjem za peko, in med kosi pustite dovolj prostora. Pladenj postavite v zamrzovalnik, da se živila strdijo. Na tak način se sadje in zelenjava ne bosta mešala med sabo, v zamrzovalniku pa boste prihranili prostor.
Nato jih prestavite v plastične vrečke za zamrzovanje in jih označite z imenom sadja ali zelenjave ter z datumom zamrzovanja.

Osnovna pravila pri zamrzovanju sadja in zelenjave

1. Sadje in zelenjava morata biti sveža. Mehke, različno obarvane kose ali dele z madeži je treba odstraniti.
2. Iz vrečk, v katere ste naložili sadje ali zelenjavo, morate iztisniti čim več zraka.
3. Če želite zamrzniti tekočino, morate pustiti dovolj prostora, saj se tekočina razširi.
4. Če želite zamrzniti večjo količino sadja in zelenjave, je priporočljivo uporabiti ločen zamrzovalnik, in ne tistega v hladilniku.
5. Ne zamrzujte sadja in zelenjave, ki ni sveža.
6. Pripravite hrano za zamrzovanje, kot bi jo pripravljali za konzerviranje (po potrebi jo olupite, razporedite na obroke).
7. Pri pakiranju zelenjave in sadja ni priporočljivo vključevati tekočine.
8. Vakuumske vrečke so sicer malo dražje od običajnih, vendar so veliko bolj učinkovite in zamrznjena hrana je v njih dlje časa obstojna.
9. Zamrznete lahko tudi cele paprike, da bi lahko dlje časa uživali v polnjenih paprikah.
10. Sadne sokove in omake lahko zamrznete v steklenih kozarcih ali drugih steklenih posodah.
11. Pečeno papriko lahko skozi vso zimo hranite v zamrzovalniku.

Tako, naredili smo si zdravo zalogo za zimo. Kaj še čakate?