Obdobje posta prinaša spremembe v vsakodnevno prehrano, lahko pa je priložnost za preizkušanje novih stvari. Hrana na rastlinski osnovi pogosto skriva več hranljivih sestavin, kot ste mislili. V času posta je najpomembnejše, da prehrana vsebuje vse potrebne sestavine – npr. beljakovine.

Predstavljamo vam seznam 6 rastlinskih beljakovin, ki vam v času posta zagotavljajo uravnoteženo prehrano.

Kvinoja

Kvinoja spada v družino starih žitaric, ki skozi tisočletja ni doživela veliko genskih sprememb. Poleg velike količine beljakovin vsebuje tudi druge hranljive sestavine, kot so železo in magnezij, ter veliko več vlaknin, kot jih vsebujejo druge žitarice.

Kvinoja je popolna zamenjava za riž, to čudovito žito pa lahko uporabite tudi za solate, juhe ali golaž.

Tofu

Tofu je vegetarijanska hrana, ki jo izdelujejo iz sojinega mleka. Soja je pri vegetarijancih izjemno priljubljena zaradi visoke vsebnosti beljakovin, železa, kalcija in fosforja.

Uživajte v različni uporabi tofuja, saj prevzame okuse hrane, s katero kuhate. V ponvi ga pomešajte z malce sojine omake, dodajte najljubše začimbe, sezamovo olje in malo medu, lahko pa dodate tudi česen ali drugo zelenjavo.

Dodate ga lahko tudi v svoj jutranji šejk za dodatni vir beljakovin v času posta.

Fižol

Poleg tega, da vsebuje veliko beljakovin, vsebuje tudi druge hranljive snovi, potrebne vašemu organizmu, kot je železo, cink, magnezij in vlaknine. Priporoča se za boljšo prebavo, zaradi teksture pa je odlična zamenjava za živalske beljakovine. Med postom lahko iz fižola pripravite na primer – burger.

Za burger iz fižola zmešajte pločevinko rdečega fižola, drobtine in čebulo, ki ste jo prej popražili, nekaj žličk moke ter začimbe po želji. Pecite ga v ponvi na srednjem ognju.

Čičerika

Čičerika je bogata z vlakninami in beljakovinami ter je obvezna sestavina sredozemske prehrane. Lahko jo jeste v solati ali golažu, najbolj znana jed iz čičerike pa je humus. Pomešajte dve pločevinki čičerike z oljčnim oljem in sezamovo pasto (tahini), dodajte dva stroka česna, poper, kumino in limonin sok. Posamezne količine lahko brez skrbi prilagajate, da bi dobili popoln humus po svojih željah. Dodate lahko še druge okuse, npr. papriko.

Mandlji

Mandlji so odličen vir beljakovin – samo 100 g mandljev vsebuje 21,15 g beljakovin. Bogati so tudi z vitaminom E, zaradi česar veljajo za odličen vir antioksidantov. Pomagajo npr. pri vzdrževanju telesne teže. Uživanje mandljev lahko dobrodejno vpliva na srčno-žilni sistem in pomaga pri preprečevanju nastanka sladkorne bolezni.

Mandlje je priporočljivo jesti skupaj s kožico, saj se tako popolnoma izkoristijo vse hranljive sestavine. Poskusite kdaj namesto malice pojesti pest ali dve mandljev. V času posta jih lahko nasekljate in dodate v solate, sojin jogurt ali sojino mleko z žitaricami.

Arašidovo maslo

Arašidovo maslo je bogato s hranljivimi sestavinami, ki ob zmerni uporabi dolgoročno koristi vašemu organizmu. Poleg tega, da je okusno, vsebuje tudi beljakovine, magnezij, kalij, vitamina E in B6. Čeprav ga je najbolje pojesti zjutraj na kosu kruha, ga lahko dodate tudi v preliv za solato. Zmešajte dve žlici: arašidovega masla, sojine omake, medu, kisa. Nato dodajte česen, ingver in malce vode, da dosežete želeno gostoto.

S takšnim okusnim izborom sestavin sploh ne boste občutili, da se postite!