Ideje so naše, toplota pa od naših sosedov

Samo v zadnjih desetih letih so obrati našega matičnega podjetja Nestlé zmanjšali skupno porabo vode za 52 % in porabo energije za 22 % – to je omogočalo, da smo zmanjšali skupne emisije CO2 kar za tretjino.

Enega naših najuspešnejših okoljevarstvenih projektov smo izvedli v tovarni MAGGI v Singenu. Tam livarna v bližini proizvaja veliko odpadne toplote, ki jo namesto zemeljskega plina uporabljamo za proizvodnjo svojih izdelkov.
Na ta način prihranimo do 11.000 ton CO2 na leto – to ustreza količini emisij vseh avtomobilov v majhnem mestu v enem letu. Za ta inovativni ukrep smo prejeli okoljsko nagrado nemške zvezne dežele Baden-Württemberg. MAGGI uporablja tudi praktične ukrepe za varstvo okolja, denimo pri embalaži za izdelke.

Pri njej vseskozi zmanjšujemo uporabo raznih materialov in izboljšujemo možnosti reciklaže. Kot lahko vidite, smo na področju varstva okolja dosegli že veliko – načrtujemo pa še veliko več.

Nestlé nadaljuje z ustvarjanjem okolju prijazne prihodnosti

Naš planet se sooča z veliko težavo onesnaženja, boj je težji kot kdaj koli prej, zato se je družba Nestlé odločila pospešiti svoja prizadevanja in se uradno zavezala, da bodo do leta 2025 vsi njeni izdelki popolnoma prilagojeni reciklaži. Ekološka ozaveščenost postaja primarna osredotočenost družbe, s svojo vizijo in misijo pa želi biti med pionirji pri ustvarjanju bolj zelene prihodnosti za naše najmlajše, prihodnje voditelje pa želi usmeriti na pravo pot.

Kot največje svetovno živilsko podjetje Nestlé obljublja Zemlji, da bo do nje odgovornejše, a tudi, da bo v okviru programov Youth Allience, ki so namenjeni ustvarjanju prihodnjih voditeljev, nadaljnja osredotočenost usmerjena v naložbe v ekološko izobraževanje in bo na ta način omogočila, da se naš planet nikoli več ne sooči s takšno težavo.


Cilj družbe še vedno ni dosežen, trenutno je na 64 %, in ravno zato bo nadaljevala z vlaganjem dodatnih naporov v razvoj novih rešitev, saj je prihodnost brez odpadkov prihodnost, v kateri Nestlé želi biti!

Zmanjšanje živilskega odpada

Postanite junak ''ničnega'' ustvarjanja živilskega odpada

Po vsem svetu se vsako leto celo tretjina skupne količine hrane, izdelane za porabo ljudi, bodisi izgubi bodisi zavrže. Za hrano, ki jo kupujemo, so potrebni voda, elektrika in embalaža, in mora res vsa ta hrana končati v košu za smeti?


V bolj razvitih državah 40 % živilskega odpada nastane na ravni maloprodaje in porabnikov. Ni dovolj načrtovanja pred odhodom v trgovino in kuhanjem, in ni razumevanja, kaj v bistvu pomenijo datumi najbolje uporabiti pred in uporabiti do na deklaracijah, rezultat pa je, da se zavržejo popolnoma užitna živila.

Pravzaprav se lahko polovica živil, ki jih vržemo v koš za smeti, poje. Številni vitamini in minerali, ki so zdaj pod priporočenimi količinami – kot so kalcij, železo in vitamin B12 – se izgubijo v velikih količinah v hrani, ki jo zavržemo.

88-odstotno zmanjšanje odpada iz naših tovarn od leta 2007

Preprečevanje ustvarjanja živilskega odpada je dobro za gospodarstvo, naše zdravje in planet. Niso pa samo porabniki in trgovci na drobno tisti, ki lahko nekaj storijo.

Podjetja za proizvodnjo hrane, kot je Nestlé, imajo tudi svojo vlogo, tako da predvidevajo povpraševanje po izdelkih in na ta način preprečujejo pretirano proizvodnjo ali izdelujejo učinkovitejšo embalažo, da se hrana manj kvari in je manj izpostavljena poškodbam.

Od leta 2007 je podjetje zmanjšalo odpad iz svojih tovarn za 88 %. Poleg tega si prizadeva do leta 2030 za polovico zmanjšati celotno izgubo hrane, s čimer podpira Cilj 12 Združenih narodov za trajnostni razvoj in odgovorno porabo in proizvodnjo, hkrati pa opozarja na to težavo prek organizacij, kot je Champions 12.3.

Da bi pomagali porabnikom zmanjšati živilski odpad, si Nestlé prizadeva izdelati enostavnejše deklaracije izdelkov.

Vsi lahko zmanjšamo količino živilskega odpada, pogosto celo z minimalnim naporom. Zakaj ne bi začeli, tako da postanemo ustvarjalnejši v kuhinji?

Poskusite skuhati juho iz zelenjavnih ostankov ali narediti smuti z že ovenelim sadjem. Enostavno je spremeniti ostanke hrane v okusne in hranljive obroke.