Kako izbrati pravega?

Prvi pokazatelj zrelosti ali svežine avokada je njegova lupina. Svetlo zelena lupina pomeni, da je avokado nezrel, medtem ko je lupina zrelega sadeža videti temno zelena, včasih temno vijolična ali celo črna. Pred nakupom je dobro preveriti tudi, če je avokado poškodovan. Toda, ker nas barva lupine lahko zavede, je avokado najbolje nežno stisniti. Če je na otip čvrst, pomeni da je svež in da potrebuje še nekaj časa, da popolnoma dozori. Avokado je najbolje kupiti 4 do 5 dni pred uporabo.

Kako pospešiti zorenje avokada?

Zorenje avokada lahko pospešiš na kar nekaj načinov:
pusti ga na sobni temperaturi v rjavi, papirnati vreči, v kateri je tudi banana, paradižnik ali jabolko;
avokado ovij s časopisnim papirjem in ga pusti na sobni temperaturi;
še en način z ovijanjem – ovij avokado v aluminijasto folijo in ga pusti stati nekaj dni, da spremeni barvo in strukturo
in še ta način – položi avokado v vrečo z moko in vrečo tesno zapri; čez tri dni
bo avokado pripravljen za slastno uživanje.

Kako pripraviti zrel avokado?

Če je avokado na otip precej mehek, lupina pa je že temno zelena pomeni, da bo čez dan ali dva primeren za pripravo. Lahko pa ga že sedaj dodaš solati. Kako preprečiti, da avokado postane prekomerno zrel? Če je avokado ravno prav zrel, a ga želiš uporabiti šele čez nekaj dni je najbolje, da ga shraniš v hladilnik, kar upočasni proces dozorevanja.
Če ti ostane polovica avokada, jo je najbolje nakapati z limoninim sokom (ki preprečuje oksidacijo), oviti s plastično folijo in shraniti v hladilniku.