Kako pripravimo šparglje?

1. Kuhani v sopari
Za pripravo okusnih špargljev, z malo kalorijami in povsem brez maščob lahko uporabiš poseben kuhalnik za kuhanje v sopari.

2. Kuhani v kropu
Šparglje lahko zelo enostavno skuhaš v kropu. Če jih ne postrežeš takoj, jih shrani v skledo z ledom, da ohranijo živahno zeleno barvo. Nekateri recepti priporočajo, da šparglje skuhamo le delno, jih shranimo na ledu in šele nato skuhamo do konca. Šparglje je potrebno kuhati v nekoliko večjem, zaprtem loncu, prekrite z vodo.

3. Pečeni
Šparglje pečemo na pekaču in visoki temperaturi. Pečeni v pečici, šparglji postanejo poslastica globljega okusa s karamelnim pridihom. Vrhovi se lahko obarvajo rjavo, a s tem ni nič narobe.

4. Sotirani
Šparglje popraži v ponvi na majhni količini olja ali masla, dodaj česen in si pričaraj čudovito prilogo.

5. Pečeni na žaru
Ja, šparglje lahko pripravimo tudi na žaru, le posebno posodo potrebujemo. To posebno aromo bodo šparglji dobili tudi, če jih na žar postavimo v pekaču.

Ne glede na način priprave, ki ga izberemo, je dobro imeti v mislih, da je potrebno tudi šparglje umakniti z vira vročine, ko zaključimo kuhanje, saj proces kuhanja v špargljih teče naprej.

Pred pripravo šparglje ustrezno pripravimo:
- najprej odlomimo olesenel del. To lahko naredimo z nožem ali roko, pazimo le, da nismo preveč agresivni;
- če so šparglji nekoliko debelejši, jih lahko olupiš. Nekateri poklicni kuharji jim celo odstranijo liste, vendar to ni nujno. Če so listi majhni in »ne pikajo«, jih mirno lahko pustiš na šparglju.