Lazanja z mletim mesom in bešamel omako
Prvi korak v pripravi mesne lazanje je seveda priprava mesa. Na stopljenem maslu prepražimo čebulo, korenje in zeleno. Dodamo mleto meso govedine, ki ga po nekaj minutah praženja prelijemo z rdečim vinom ter pustimo vreti toliko časa, da vino izpari. Občasno temeljito premešamo. Mesu nato dodamo na kose narezan paradižnik, baziliko, sol in poper. Zalijemo z vodo in pustimo vreti 20 minut. Bešamel omako pripraviš tako, da na 50 g masla najprej popražiš 50 g moke, nato postopoma dodaš 500 ml mleka. Ves čas mešaš in vztrajaš, dokler sestavine ne oblikujejo gosto, a tekočo omako. Dodaj sol in poper. Sedaj se lotiš »zlaganja« lazanje. Dno pekača prekriješ z manjšo količino bešamel omake in nanjo položiš prvo plast testenin. Nanjo razporediš prvo plast mesne mešanice, ki jo potrosiš s parmezanom. Ponavljaš, dokler ne porabiš vsega pripravljenega. Zadnjo plast preliješ z bešamel omako in potrosiš s parmezanom.

Vegetarijanska lazanja
Pripravi omako iz sira rikota, špinače in origana. Namesto testenin, za to lazanjo pripraviš na rezine narezane bučke. Dno pekača prekrij z nekaj paradižnikove omake, nanjo položi bučke in nato mešanico rikote, špinače ter origana. Ponavljaj, dokler ne porabiš vsega pripravljenega. Na vrhu naj ostane le paradižnikova omaka. Peci uro in 15 minut.

Lazanja s piščancem, gobami in špinačo
V ponvi na malo olja prepraži fino narezano čebulo, na drobno nasekljan čili, česen, na rezine narezane gobe, baziliko in sol. Ko se gobe zmehčajo in voda nekoliko povre, dodaj špinačo. Počakaj, da se špinača nekoliko zmehča in na koncu dodaj kose na žaru pripravljenega piščanca. V posebni posodi zmešaj jušno osnovo, mleko, muškatni orešček in sol. Ko zmes začne rahlo vreti, prični počasi dodajati moko, da se lepo zgosti in na koncu dodaj še nastrgan parmezan.
Dno pekača prekrij s plastjo nadeva, na katerega položiš plast testenin za lazanjo, ki ga predhodno namočiš v vodi. Ponoviš 3-krat in na vrhu pustiš nadev, ki ga potrosiš z mocarelo. Pekač prekrij z aluminijasto folijo in peci 25 minut. Odstrani folijo in pusti v pečici še 15 minut.

Lazanja s šunko in sirom
Na malo stopljenega masla prepraži na drobno nasekljano čebulo in gobe ter praži 4 do 5 minut. Dodaj moko in mleko ter ob pogostem mešanju kuhaj 5 do 7 minut oziroma, dokler se zmes ne prične gostiti in rahlo vreti. Dodaj nastrgano gaudo in mešaj, dokler se sir ne stopi. Dodaj narezano šunko in peteršilj. Dno pekača, ki ga premažeš z maslom prekrij s plastjo testenin za lazanjo in nato z nadevom. Ponovi dvakrat in zadnjo plast potrosi z nastrganim sirom. Peci v pečici 40 minut.
Kot vidiš je lazanja prav tako jed, ki pušča domišljiji prosto pot in vabi k ustvarjanju raznovrstnih specialitet.