Večerni obrok je čas v dnevu, ko ste končno spet vsi skupaj in želite si, da bi v tem obroku vsi uživali. A otroci imajo morda o tem drugačne predstave.

Čas večerje bo morda bolj sproščen in zabaven, če bodo za vami že vsi sestanki in če se boste zavedali, da otroci na splošno rabijo več časa, da se navadijo na nov okus. Včasih morajo tudi deset ali petnajstkrat nekaj okusiti, preden jim to postane všeč. Ne bodite torej užaljeni, če jim vaša nova kuharska pogruntavščina ni bila takoj všeč.

Pri mizi skupaj z otroki

Skupni obrok je čas v dnevu, ko ste vsi skupaj in lahko prisluhnete drug drugemu. Lepo je, ko se tisto, kar je bilo kuhano z ljubeznijo, zdaj poje z užitkom. Tukaj preberite, kako lahko skupne obroke naredite še bolj prijetne.

Otrok naj sam določi svojo mero

Vi ste tisti, ki kuhate, a vaš otrok se lahko sam odloči, koliko bo pojedel. Ne bodite preveč strogi, če se sin ali hči odločita, da ne bosta jedla, običajno siljenje z jedjo nima nobenega smisla. Krožnik raje pospravite in počakajte, da otrok pokaže, da je lačen. Če vztrajate in otroka prisilite, da poje, ga naučite, da se prenajeda tudi, ko ni lačen. Torej, ne delate tega. Pomembno pa je tudi, da otroku ne pripravite druge hrane, če noč jesti tega, kar je na mizi. Pravilo je, da za nikogar ne kuhate posebej.

Majhne porcije

Pogled na ogromno količino hrane lahko neješčega otroka spravi v obup, zato servirajte male porcije in hitro boste opazili vesel obraz, ko bo krožnik prazen. Pohvalite otroka, ki je vse lepo pojedel. Otrok se lahko tudi sam pohvali, a naj to ne bo prepogosto, saj bi moralo biti samoumevno, da se pospravi vse, kar je na krožniku.

Samo en grižljaj

Gotovo se strinjate, da bodo vaši otroci morda kdaj rekli "Ne maram", ko bodo prvič poskusijo neko jed. Tudi če gre le za en majhen košček ali prigrizek.

Sladica naj ne bo nagrada

Ali nagradite vašega otroka s sladico, ker je do konca pojedel glavno jed? To v bistvu pomeni, da je bila hrana tako neokusna, da si, če jo je pojedel, zasluži sladico. Tak način nagrajevanja lahko spodbudi emocionalno prehranjevanje. Če želite otroka nagraditi, to raje naredite z nalepkami. Če je zbral poln list nalepk, mu dovolite delati nekaj, kar mu je všeč. Tako nagradite dobro vedenje, ne da bi ga neposredno povezali s hrano. Ne delite nalepk le, če je spraznil krožnik, ampak tudi, če je vaš otrok lepo sedel za mizo ali ni govoril s polnimi usti. Nagrade nikoli ne povezujte s količino hrane, ki jo je otrok pojedel.

Ali lahko vstanem od mize?

Otroci ne morejo tako dolgo sedeti pri miru kot odrasli, zato naj za mizo sedijo največ dvajset minut. Pogovor o tem, kako so preživeli dan ali pa o kakšni drugi temi, ki ni povezana s hrano, je dobra ideja za popestritev skupnega obroka.