Škoda je zavreči ostanke hrane in v mnogih primerih to zares ni potrebno. Ostanki so lahko odlična osnova za naslednji obrok. Ovelo zelenjavo lahko ponovno osvežite v vodi in če hrano pravilno shranjujete, jo lahko dalj časa uživate.

Pospravljanje in shranjevanje sta torej pomemben del kuhanja. MAGGI ima za vas nasvete za kuhanje iz ostankov ter predlaga vrsto zabavnih iger, s katerimi boste k tem opravilom privabili tudi otroke.

Kaj in kam shraniti v hladilnik

Vsak izdelek ima svoje najljubše mesto hladilniku: meso na dnu, sir na vrhu in jajca na vratih. Če živila v hladilniku postavite na pravo mesto, lahko čas hranjenja podaljšate za nekaj dni ali celo tednov.

Topel zrak se dviga, hladen spušča, zato je na dnu hladilnika vedno nekaj stopinj hladneje kot zgoraj. V predalih za zelenjavo je temperatura nekoliko višja kot v preostalem delu hladilnika, saj zgornja steklena plošča zaustavi dviganje hladnega zraka navzgor. Tudi na vratih hladilnika je temperatura nekoliko višja.

1 Vse na svoje mesto

Pri nalaganju hrane v hladilnik se držite naslednjih nasvetov, da boste dalj časa ohranili svežino živilom: - na zgornji polici hranite predelano hrano in sir - na sredini: mleko in mlečne izdelke, kot je smetana za kuhanje ter na dnu hitreje pokvarljiva živila, kot so meso in ribe. V predalu za zelenjavo hranite zelenjavo, ki je odporna na nižje temperature, kot so cvetača, brokoli, korenje, redkev, beluši, špinača in zelena solata. Na vratih hladilnika shranjujte maslo, jajca, gorčico in brezalkoholne pijače.

2 Shranjevanje izven hladilnika

Veliko zelenjave, ki je v trgovini hranijo na policah, doma hranimo v hladilniku, a v večini primerov to ni najbolj smiselno. Paradižnika, paprike in kumar, na primer, raje ne hranimo na nizkih temperaturah. Tu bodo oveli in postali na delih mehkejši, tam bodo tudi hitreje pričeli gniti. Zelenjavo te vrste je najbolje shraniti v hladnem in temnem prostoru, na primer v kleti. To velja tudi za krompir, česen, čebulo in sladki krompir. Tudi južno sadje in zelenjava, kot so bučke, jajčevci, ananas, banane in melone imajo raje, če jih hranimo na toplejšem mestu.

3 Sodobni hladilniki

Sodobnejši modeli hladilnikov ne omogočajo zgolj uravnavanja temperature, temveč tudi vlažnosti. Tako bodo vaša živila ostala dalj časa sveža. Ti hladilniki imajo tudi ločena območja za različne vrste živil.

Pomivanje posode MAGGI slovenia

Pomivanje posode

Je lahko tudi zabavno opravilo. Trik je v tem, da si ga naredite prijetnega in razburljivega. Obstaja veliko načinov, ki lahko popestrijo dolgočasno pomivanje.

1 Zaplešite med brisanjem posode

Med pomivanjem posode zavrtite najljubše pesmi svojih otrok. Med pozibavanjem in petjem bodo krožniki in skodelice posušeni tako hitro, kot še nikoli.

2 Igrice za urjenje spomina

Besedne igre, uganke, igrice v stilu :«Vidim, vidim, česa ne vidim v košari za posodo?«, »Ugani, kateri krožnik imam v mislih!« Med jedjo imate čas za raznovrstne igre, ki otrokom zbistrijo um. Preizkusite tudi te: - izmenično vsak pove eno besedo, tako da na koncu nastane en dolg stavek. - Zapojte pesem, otroci pa naj ugibajo, katera je. - Poimenujte predmet in otroci povedo, za kaj ga lahko uporabite.

3 Poklepetajte

Čas, ki ga preživite v kuhinji, izkoristite za pogovor v dvoje. Ali pa preprosto poklepetajte o nečem drugem, kot običajno. Na samolepilne lističe lahko, na primer, zapišete različne teme za pogovor in jih nalepite na kuhinjske omarice. Tako zanimivo bo klepetati, da sploh ne boste opazili, da je posoda že oprana.

4 Igrajte se skrivalnice

Če imate pomivalni stroj, veste, da morate biti pri nalaganju in zlaganju kar se da kreativni. Za popestritev lahko v stroj naložite plastični jedilni pribor živih barv, ki ga lahko potem otroci skrijejo povsod po kuhinji. Kako zabavno bo, ko boste še nekaj naslednjih dni na najbolj nenavadnih mestih odkrivali živobarvne vilice, žlice in nože. Zmagovalec skrivalnic bo zagotovo zamašek v pomivalnem stroju, ki ga boste odkrili šele, ko boste naslednjič hoteli oprati posodo.

5 Zabavni kuhinjski pripomočki

Ščetka za pomivanje posode z ušesi, gobice z narisanimi očmi in kuhinjske krpe z imeni vaših otrok so predmeti, s katerimi bo pomivanje in brisanje hitreje in bolje opravljeno.