Kako lahko svoje otroke vključite v kuhanje? Te in druge nasvete za kuhanje vam ponuja MAGGI.

Skupno kuhanje spodbudi apetit

Kuhanje z otroki morda res ni najhitrejše, je pa zagotovo veliko bolj zabavno. In če bodo pomagali pri kuhanju, bodo tudi z večjem veseljem pojedli. Boste videli, kako hitro bo krožnik prazen. Tudi za najmlajše se v kuhinji vedno najde kakšno opravilo, na primer v lonec lahko previdno vržejo krompir.

Malim kuharjem okrog pasu zavežite predpasnik, sicer bodo oblačila v hipu zapackana. Pogovorite se o tem, kaj boste kuhali, kaj je treba storiti in v kakšnem vrstnem redu. Nato razdelite naloge.

Kuhinjska opravila za otroke

Kuhanje z otroki morda res ni najhitrejše, je pa zagotovo veliko bolj zabavno. In če bodo pomagali pri kuhanju, bodo tudi z večjem veseljem pojedli. Boste videli, kako hitro bo krožnik prazen. Tudi za najmlajše se v kuhinji vedno najde kakšno opravilo, na primer v lonec lahko previdno krompir.. Z malo sreče bo vaš otrok razvil ljubezen do kuhanja, saj veste »Kar se Janezek nauči, to Janez zna!«. Sami presodite, v čem je vaš otrok najboljši. Nekaterim gre zelo dobro od rok strganje, drugi izvrstno mešajo. Dokler je varno, lahko otroci po mili volji eksperimentirajo. Katerega koli kuhinjskega opravila se bo vaš otrok lotil, se bo ob tem naučil tudi osnov higiene in matematike, na primer z razdeljevanjem porcij ali podvajanjem količin, omenjenih v receptu. Spoznaval bo sestavine in njihov izvor, način uporabe kuhinjskih aparatov. Uril se bo v veščini branja in ob branju receptov tudi pomembnosti upoštevanja navodil. Spoznaval bo različne arome, živila in teksture ter tudi osnove kemije. Zanimalo ga bo, kaj se zgodi, ko se nekaj segreje ali ko premesite vzhajano testo?

Kuhanje z otroki do 3 let.

Ne glede na to na to, kako majhen je vaš otrok, zagotovo bo kmalu želel 'pomagati' v kuhinji. Dokler ustvarjate varno okolje, je to v redu. To je tudi odlična priložnost, da malčka poučite o hrani. Otroci z velikim veseljem opravljajo naslednje naloge: - pranje zelenjave. Vmes jih naučite, katero zelenjavo imajo v rokah in jim pustite, da okusijo košček. - mešanje. Priporočamo, da se raje lotijo mešanja hladnih sestavin, kot je preliv za solato. – Priprava pireja z mečkalcem krompirja ali vilicami. – Potresanje. Na primer po jedi, ki jo bomo dali v pečico, naj potresejo sir. – Pomivanje plastičnih posodic ali skodelic. Vseh teh opravil se bodo otroci z veseljem lotili.

Kuhanje s 3 do 5-letniki

Otroci med tretjim in petim letom že lahko sledijo navodilom, vendar pogosto ne želijo početi tega, kar rečeta mama ali oče. Naj malo eksperimentirajo, a poskrbite za varnost. Dejavnosti, ki jih lahko preizkusijo pri tej starosti, vključujejo: - tehtanje, vlivanje ali merjenje sestavin z žlico. - rezanje mehkih sestavin s plastičnim nožem, na primer maslo, gobe ali jagode. - paniranje ribjih palčk ali piščančjih ocvrtkov z MAGGI Ideja za Piščanca s 4 siri. - mešanje sestavin z žlico ali rokami. – nabiranje, rezanje ali lupljenje, na primer svežih zelišč, zelene solate in kuhanih jajca. - Sedem. Tapkanje deluje bolje kot tresenje in naredi manj nereda. Odpiranje pločevink s pijačami – če jih pred odprtjem potolčete in ne stresate, se bo izlilo manj pene Gnetenje testa. Običajno boste testo morali sami dokončati.

Kuhanje s 5-7 letniki

V tej starosti lahko vaš otrok že uporablja nekatere naprave in lahko mu zaupate tudi nekoliko težja opravila. Če menite, da je vaš otrok na to pripravljen, lahko kupite nož za mlade kuharje. Ne glede na to, kako je otrok spreten z nožem, vedno vsaj z enim očesom nadzorujete rezanje.. Kuhinjske naloge za 5-7 letnike: - Rezanje z nožem. Rezanje ali obrezovanje zelenjave in zelišč s škarjami. – Ribanje Pazite, da pravočasno umaknete prste. – Merjenje in tehtanje. To je dobra praksa, zlasti ko začnejo brati in računati. - mariniranje - stepanje z metlico – oljenje posode za peko v pečici – serviranje jedi na mizo.

Kuhanje z 8 do 11-letniki

Kuhanje še vedno imejte pod nadzorom, vendar pri tej starosti lahko vaš otrok že veliko stvari naredi sam. Opravila, ki se jih lahko lotijo: - priprava jedi po preprostem receptu - zbiranje potrebnih sestavin iz omare in hladilnika - lupljenje z lupilcem zelenjave - mešanje z ročnim mešalnikom - priprava solat - odpiranje pločevink.

Kuhanje z 12-letniki

Otroci lahko že od dvanajstega leta sledijo bolj zapletenim receptom in nekoliko improvizirajo. Kako daleč bodo šli sem, je odvisno od njihovega zanimanja za kuhanje in izkušenj, ki so si jih pridobili v preteklih letih.

maggi slovenia otrok

Nasveti za varnost

Varnost vašega otroka je v kuhinji najpomembnejša. Kadar kuhate z najmlajšimi poskrbite, da njihove hitre rokice ne morejo doseči vročih ali ostrih stvari, pa tudi čistilna sredstva pospravite daleč stran, da jim ne bodo na dosegu roke. Dovolite jim lahko tudi, da opravljajo svoje naloge za kuhinjsko mizo, tako da vas ne bodo ovirali v kuhinji. Kdaj je pravi čas, da dovolite uporabo nožev in drugih ostrih kuhinjskih orodij je odvisno od sposobnosti vašega otroka. Otroku lahko date najprej v roke lupilnik za lupljenje krompirja, v tem primeru zagotovo ne more iti nič narobe. Štirikotni strgalnik ima pogosto zelo oster rob za ribanje citrusov, zato je bolje, da otroci tega pripomočka ne uporabljajo.

Priljubljene jedi naših otrok

Poleg opravil, pri katerih vam pomaga vaš otrok, obstajajo tudi jedi, ki jih lahko zares pripravite skupaj, na primer pica. Kupite testo za pico in ga skupaj obložite s sestavinami, specite in postrezite na mizo. Vsakemu obložite pico z njemu ljubimi sestavinami. Otroci obožujejo, kadar se pečejo palačinke. Naj pripravljajo maso, pečejo in mažejo po mili volji.

Da ne boste zažgali skorjice

Verjetno že veste, ampak vseeno bomo zapisali še enkrat. Gotovo se vam je že zgodilo, da je bila skorjica vaše slane pite, kiša ali enolončnice že skoraj črna, notranjost pa še ni bila pečena ali skuhana. Če jed pravočasno pokrijete z aluminijasto folijo, jo lahko še nekaj časa varno pečete, ne da bi zažgali skorjico.

Prva pomoč, če je jed preveč pekoča ali preslana

Poskusili ste jed in ste ugotovili, da je preveč:

pekoča: dodajte čajno žličko sladkorja ali ketchupa in okus se bo omilil.

slana: dodajte olupljen krompir in ga nekaj časa kuhajte v jedi. Krompir bo vsrkal odvečno sol.

Zdaj ne bo nič več prekipelo

Če na posodo za kuhaje položite leseno kuhalnico, vam nikoli več ne bo treba čistiti plinskega štedilnika, ker je jed prekipela. Lesena kuhalnica preprečuje prekipevanje.

Slastna zelenjava

Surova zelenjava je veliko bolj privlačna za otroke kot kuhana, zato pripravite skledo surove narezane zelenjave, ki jo bodo otroci lahko grizljali med kuhanjem. Paprika in korenje sta dobra ideja za zelenjavni prigrizek.