Na primer, sestavite seznam 10 svojih najljubših obrokov in glejte, da boste eno od najbolj priljubljenih jedi vključili na jedilnik vsaj enkrat na teden. Ali pa svojo hišo spremenite v restavracijo, kjer so natakarji vaši otroci, in skupaj z njimi sestavite jedilnike. A gremo staviti, da bodo pri tej igri vaši otroci bolj zavzeti kot vi?

Prednosti načrtovanja obrokov

1. Prihranek časa. Ne bo vam treba tako pogosto hoditi v trgovino, skuhate vnaprej in če vam uspe opravila razdeliti med družinskimi člani, bo prihranek časa še večji. Za dni, ko se vam je nakopičilo ogromno dela, je to najboljša rešitev.

2. Za nakup živil boste porabili manj denarja. Zaradi premišljenih nakupov boste zavrgli manj hrane, zalogo hrane boste bolj ekonomično uporabili, hkrati pa boste lahko bolj pozorni na akcije, znižanja in ugodne ponudbe v trgovinah.

3. Otroci bodo manj izbirčni in z veseljem bodo jedli pripravljeno hrano. V vsakem primeru se bo izkazalo, da ima vključevanje otrok v načrtovanje obrokov pozitiven učinek.

4. Jedli boste bolj raznovrstno hrano. Med načrtovanjem obrokov boste bolj pozorni na izbiro receptov, zahotelo se vam bo poskusiti kaj novega in veseli boste, če bodo tudi ostali družinski člani prispevali svoje ideje.

Načrtovanje obrokov v sodelovanju z otroki

1.Naredite seznam 10 ali 15 priljubljenih jedi vaše družine. Enkrat na teden izberite jed s seznama priljubljenih jedi.

2. Otroci naj pomagajo pri načrtovanju. Otrok se na primer lahko odloči, katero zelenjavo si želi jest ob sredah. Če imate več otrok, naj si vsak izbere svoj dan, ko bo na jedilniku njegova najljubša zelenjava.

3. Naj postanejo vaši otroci pravi lovci na kupone ugodnosti, Priskrbite jim vse letake, revije in časopise, da ne bodo spregledali nobene ugodne ponudbe ali akcije. Na koncu se vi odločite, katera ugodnost prinaša največji prihranek.

4. Naredite seznam tem, ki jih lahko uporabite za pripravo tematskih obrokov enkrat na teden ali enkrat na mesec. Na primer brezmesni ponedeljek ali dan jedi iz vaše najljubše potovalne destinacije.

5. Skupaj z otroki sestavite tedenski jedilnik, vsakemu dajte možnost, da bo aktivno sodeloval.