Zakaj je uživanje kvinoje priporočljivo?
Kvinoja je znana kot živil, ki vsebuje največ beljakovin med vsemi semeni in žiti. Vsebuje vse esencialne aminokisline, ki jih potrebuje človeško telo, ob tem pa še kalcij, lizin, vitamine skupine B in železo. Je enostavno prebavljiva in ne vsebuje glutena.

Poznamo več vrst kvinoje
… toda v trgovinah najpogosteje najdeš rumeno ali belo kvinojo. Druge vrste so lahko roza, rdeče, črne, vijolične ali oranžne barve. Kvinojo shrani v nepredušno zaprti posodi v hladilniku, kar ji podaljša trajnost na več mesecev.

Kako kuhamo kvinojo
Morda je videti zapleteno, a kuhanje kvinoje je povsem enostavno. Kvinojo najprej temeljito speremo na cedilu pod tekočo vodo, da odstranimo saponine, naravno zaščito rastlin pred škodljivci. Za skodelico kvinoje potrebuješ 2 skodelici vode. Za poseben okus jo lahko kuhaš v jušni osnovi. Kuhaj na nizki temperaturi 10 – 15 minut, dokler vsa voda ne povre. Kuhana kvinoja ima lahko, zračno teksturo in okus po oreščkih. Dodaš jo lahko solatam, pudingom, juham, omakam in zmesem za brezmesne polpete. Kvinoja, kuhana v kravjem, sojinem ali mandljevem mleku, obogatena s sadjem in oreščki je lahko odličen zajtrk.
Se je ob branju v tebi zbudila radovednost? Prepusti se navdihu, lahkotni teksturi in odličnemu okusu kvinoje za čim več koristi za tvoje telo!